Kapelse Heleen van de Velde-Anemaet 103 jaar jong

Algemeen

KAPELLE – Hoe word je 103 jaar? Mevrouw Bastiana Helena van de Velde-Anemaet weet het. Op 2 maart 1912 is ze in Kruiningen geboren. Haar 103e verjaardag vierde ze deze week thuis in haar huidige woonplaats Kapelle, samen met haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. “Mijn geheim is elke dag beginnen met een bord havermout en voldoende rust nemen”, vertelt de jarige.

Schore Na haar geboorte verhuisde de jonge Heleen - ook wel Basje genoemd - van Kruiningen naar Schore. Ze denkt nog altijd met veel plezier terug aan haar jeugd daar. Ondanks haar hoge leeftijd heeft de jarige nog veel herinneringen aan vroeger. “Schore is een hechte gemeenschap en er was daar in die tijd al een soort vrijheid”, vertelt Heleen. “Meisjes mochten hier bijvoorbeeld al op zondag naar de voetbal gaan kijken, iets wat heel uitzonderlijk was voor die tijd."

Geijkte patronen Vrijheid heeft Heleen haar hele leven erg belangrijk gevonden. “Mijn moeder nam het niet zo nauw met regels en geijkte patronen. Hiermee was ze haar tijd vooruit”, vertelt dochter Ada. “Vroeger was het bijvoorbeeld voor iedereen op maandag wasdag, op dinsdagsmorgen werd er gestreken en op dinsdagmiddag ging men naar de weekmarkt in Goes. Onze moeder deed hier niet aan mee, zij ging als het mooi weer was dinsdagochtend vroeg lekker op de fiets naar de markt. Die strijk en andere huishoudelijke zaken deed ze wanneer het haar uitkwam. Ze deed alles op haar eigen manier.” Structuur en een leven in het gareel heeft men volgens Heleen dan ook niet nodig om oud te worden. “Mijn geheim is elke dag beginnen met een bord havenmout en voldoende rust nemen.”

Revoluties Heleen kreeg drie dochters en heeft inmiddels vier kleinkinderen en zes achterkleinkinderen. Bijna allemaal bezochten ze de jarige. Haar kleinzoon Koen de Regt, journalist bij RTL, kon niet aanwezig zijn, omdat hij in Zuid-Afrika woont. Voor haar verjaardag kreeg oma dan ook een filmpje toegezonden van Koen. “'t is raak tegenwoordig”, was de reactie van de hoogbejaarde jarige, die niet verbaasd opkeek van het filmpje op de telefoon. Heleen heeft naar eigen zeggen nooit moeite gehad met de vele revoluties die tijdens haar leven plaatsvonden. Van de eerste auto, de telefoon, de televisie, de stofzuiger tot de was en afwasmachine, Heleen heeft het allemaal meegemaakt. “Mijn moeder is altijd met haar tijd meegegaan. Ze had bijvoorbeeld al heel vroeg een vaatwasmachine.”

Gezondheid Ondanks haar hoge leeftijd verkeert mevrouw nog in redelijk goede gezondheid. Ze leest graag romans en een andere hobby is handwerken. Ze doet dit met uiterste precisie. “Ik heb leren handwerken toen ik nog heel klein was. Tot de dag van vandaag haak ik nog steeds pannenlappen. Zo lang het nog kan, blijf ik hiermee doorgaan.” Burgemeester Anton Stapelkamp kwam ook nog even op bezoek om de hoogbejaarde vrouw te feliciteren met haar respectabele leeftijd. “Ik vond het erg leuk dat hij de moeite nam om even langs te komen samen met zijn vrouw."

BIJDRAGE JENINE HOOGLANDER



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief