Nhung Pham.
Nhung Pham.

Aan de keukentafel met Nhung Pham

Door: Annemarie van de Vreugde Algemeen

MIDDELBURG- Ze horen er steeds meer bij als het gaat om uiterlijke verzorging: nagels. In haar salon ‘The Nail Boutique’ in Middelburg zorgt nagelstyliste Nhung Pham voor mooie en verzorgde handen. Is dat nou leuk, de hele dag die nagels? ,,Jazeker, ik maak mensen blij.”

Nhung, waar ben je opgegroeid?

“In Middelburg, daar heb ik tot mijn zestiende gewoond. Vanwege het werk van mijn ouders verhuisden we naar Goes. Dat vond ik als puber niet leuk. Ik kende Goes alleen van familievisites en ik moest het laatste half jaar van de middelbare school met de trein naar Middelburg. Maar er woont veel familie in Goes dus ik was toch snel gewend.”

En na de middelbare school?

“Ging ik een opleiding mbo-administratie doen. Die opleiding was een veilige en praktische keuze, maar leuk vond ik het niet. Ik heb verschillende kantoorbaantjes gehad maar dat was toch niet echt mijn roeping. Toen ben ik iets heel anders gaan doen. Samen met mijn schoonzusje begon ik een Aziatische toko in Goes.
Dat is een minder veilige keuze dan een kantoorbaantje.?Dat was wel wat spannender inderdaad.”

Ze vervolgt: “Het liep goed, toch zijn we gestopt na vijf jaar. Op een gegeven moment hadden we allebei twee kleine kinderen rondlopen en werkten we zes dagen in de week. Om de zaak te kunnen draaien pasten we op elkaars kinderen. Privé en zakelijk liepen compleet door elkaar heen. Dat was niet vol te houden voor ons. Het is jammer dat we zijn gestopt maar ik heb geleerd wat het inhoudt om een eigen zaak te hebben, hoe het wel en hoe het niet moet. Aan die ervaring heb ik nu heel veel.”

Wat ben je na de toko gaan doen?

“Mijn schoonzusje was na de toko een nagelsalon begonnen in Goes. Toen mijn jongste dochter naar school ging heb ik gevraagd of ik bij haar in de salon mocht komen leren en werken. Het mooi maken van nagels is altijd al een hobby van me geweest. Als tiener kocht ik veel nagellakjes om thuis eens uit te proberen. Dan oefende ik met vormpjes en tekeningetjes maken op mijn nagels en die van familie. Nu kreeg ik de kans om van die hobby mijn beroep te maken. In de salon van mijn schoonzusje heb ik drie jaar gewerkt, tot corona kwam. Een moment waarop veel mensen gingen nadenken over wat ze nu echt wilden doen.”

“Ook bij mij begon het te kriebelen. Ik besloot dat ik een nagelsalon voor mezelf wilde beginnen. Ik waagde de gok en kwam dit pandje in Middelburg tegen. Inmiddels zit ik hier bijna twee jaar. Ik ben erg blij mee met dit plekje, het is een goede locatie. Mensen stappen makkelijk binnen, ook toeristen die spontaan hun nagels laten doen. Inmiddels heb ik een vaste klantenkring die ik vrij snel heb opgebouwd.”

Wat voor klanten komen er in The Nail Boutique?

“Over het algemeen vrouwen die op kantoor werken en verzorgde handen en nagels willen hebben. Het gaat bij mij in de salon sowieso meer om verzorgde handen dan fel gelakte, lange nagels. Maar het is een divers publiek. Er komen ook jonge meiden en oudere dames. Die kiezen wel voor felle kleuren, die afwisseling maakt mijn werk leuk. Ik heb ook wel wat mannen die voor een manicure komen, die willen ook mooie en verzorgde handen hebben. Bij de mannelijke klanten heb ik helaas nog geen nagels in felle kleuren gelakt. Dat zou ik nog weleens leuk vinden haha! Het mooiste aan mijn werk is dat ik mensen blij maak, ze gaan hier met een goed gevoel naar buiten.”

Zijn verzorgde handen belangrijker dan vroeger?

“Absoluut, de markt is veranderd. Vroeger was er meer vraag naar lange acrylnagels. Die behandelingen doe ik ook maar het gaat meer om de verzorging van de handen. Het verstevigen van nagels, de biab behandeling, doe ik ook veel.”

Hoe is de balans tussen werk en privé nu?

“Met The Nail Boutique kan ik flexibel zijn. Als er een afspraak uitvalt kan ik altijd schuiven, dat is een kwestie van een appje sturen. Vergeleken met de toko is de balans tussen werk en privé beter. Ik kan mijn werk loslaten als ik de deur dichtdoe om 17.00 uur. Natuurlijk doe ik ’s avonds soms nog wel iets, maar ik neem het werk niet mee naar huis. Ik kan afspraken met klanten goed plannen net als mijn vakanties en vrije dagen.”

Is het zwaar werk?

“Het is intensief. Ik zit veel voorover gebogen te turen naar de nagels. Ik heb gemiddeld acht á negen klanten per dag en werk zes dagen in de week. Het was de bedoeling om iets minder te werken, dat is niet gelukt! Het is verleidelijk om toch even een uurtje met een vaste klant in te plannen, al heb ik mezelf aangeleerd om sneller nee te zeggen. Maar, nu ben ik nog jong, minder werken kan altijd nog.”

Ze legt uit: “die drive heb ik van mijn ouders. Dat zijn echte doorzetters. Ze zijn naar Nederland gevlucht uit Vietnam, hebben elkaar hier leren en samen een leven opgebouwd. Het zijn mensen die altijd doorgaan en doorzetten. Mijn moeder werkt nog steeds keihard. Ze vindt haar werk geweldig, wil nog lang niet stoppen en thuis gaan zitten. Naast hard werken hebben ze me geleerd dat je werk leuk moet vinden anders hou je het echt niet vol. Leuk vind ik mijn werk zeker, dus zo lang ik het kan blijf ik dit werk doen.”

Met wie zou je zelf weleens aan de keukentafel willen zitten?

“Met mijn oom, hij is overleden toen hij nog maar 55 was. Hij was echt een heel lieve oom. Ik zou willen weten hoe het met hem gaat. Mijn familie is heel belangrijk, we zijn erg hecht en we missen hem allemaal.”

PASPOORT:

Naam:
Nhung Pham


Bedrijf:
The Nail Boutique


Hobby’s:
Samen met mijn dochters op de bank hangen en filmpjes kijken over nagels.
Mijn werk is mijn hobby haha!


Leeftijd:
41


Burgerlijke staat:
getrouwd en twee dochters



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief