Afbeelding

Kleinschalige zorg heeft de toekomst

Bedrijvig Nieuws

RILLAND - In het Zuid-Bevelandse polderlandschap ligt het Landgoed Vinkenisse, aan de Duivenhoek in Rilland. Hier wordt vanaf 1 januari kleinschalige 24-uurszorg geboden aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking of ouderen. Landgoed Vinkenisse is een initiatief van Stichting Behoud en Zorg Landgoed Familie Van Nieuwenhuijzen en Salcha Zorg.

DOOR JENINE HOOGLANDER

Er zijn in totaal vijf appartementen, ieder met eigen wastafel, bed, kast en bureau. Op dit moment is er nog één appartement beschikbaar op Landgoed Vinkenisse. Het doel is volgens Willem Peeters, bestuurder van Salcha Zorg, om kleinschalige zorg te bieden op maat, met een christelijke identiteit. Salcha Zorg gaat samen met de Stichting Behoud en Zorg Landgoed Familie Van Nieuwenhuijzen de zorg en dagbesteding gestalte geven. “Met de verandering van de zorg heeft de kleinschalige zorg op maat de toekomst. Het is veel efficiënter, goedkoper, nog belangrijker; de wens en het welbehagen van de cliënt staan voorop,” stelt Peeters, die ook zorgmedewerker is bij Landgoed Vinkenisse. Peeters heeft al jaren ervaring als manager in de langdurige zorg. “Veel mensen die langdurige zorg nodig hebben wonen op de ene plaats en hebben een dagbesteding op een andere plaats, vaak ver weg. Het vervoer kost veel tijd en geld. Steeds lange afstanden reizen is niet prettig voor de cliënten. Als de cliënt een keer niet wil of zich niet lekker voelt is het vaak niet mogelijk dat ze thuis blijven omdat er geen personeel aanwezig is. Bij ons is de dagbesteding op het terrein dus is er alle ruimte voor de wens van de cliënten en is er altijd een medewerker aanwezig. Salcha Zorg betekent ‘samen bindend’ en dat is ook waar wij voor staan.” De stichting is nog op zoek naar vrijwilligers. “Vrijwilligers willen wij inzetten voor de gezelligheid en ondersteunende taken. Onze vaste zorgmedewerkers hebben allemaal minimaal niveau 3 en werken samen met een gastheer of gastvrouw.”

Regie in eigen hand “Op het landgoed wordt een kantine gerealiseerd waar we de mensen voor de dagbesteding kunnen ontvangen, koffie drinken, de lunch gebruiken en van waaruit we de dagbestedingsactiviteiten op het landgoed aanvangen.” Ook cliënten van buiten het landgoed zijn volgens Peeters welkom voor dagbesteding. “Dat we midden in de polder zitten betekent niet dat we de cliënten buiten de maatschappij houden, juist niet. Wij willen juist dat de cliënten meedoen aan de maatschappij, maar dan wel op hun eigen manier, door hen te vragen; wat zijn je wensen en mogelijkheden? Op deze manier hebben ze de regie van hun leven toch meer in eigen hand.” Er worden volgens Peeters veel uitstapjes en activiteiten gedaan en de maatschappij wordt ook naar het landgoed gehaald, zo is iedere zaterdagmorgen de kinderboerderij open. “Voor iedere cliënt wordt een zorgplan opgesteld. Hierin is echter wel ruimte voor veranderingen als dit gewenst is voor de cliënt. Wil hij of zij een dagje niet naar de dagbesteding of willen de ouders familie of vrienden spontaan langskomen dan kan dat bij ons.” Er is van alles te doen op en rond het landgoed, bijvoorbeeld het onderhouden van de kinderboerderij, het knotten van de wilgen, de moestuin en fruitbomen verzorgen. “De dieren willen graag iedere dag eten en drinken en een schoon onderkomen vinden ze ook fijn. Ook buiten het landgoed zijn er mogelijkheden om dagbesteding aan te bieden. Er is dus genoeg te doen, daarbij kunnen cliënten wonen in een prachtige villa in een warme huiselijke sfeer.”

Kijk voor meer informatie op www.salcha.nl Salchazorg, Duivehoek 5, 4411 SH Rilland



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief