Marja Vermeij is één van de nieuwe leden van het comité van Toujours Kapelle. FOTO JAN-KEES DE MEESTER
Marja Vermeij is één van de nieuwe leden van het comité van Toujours Kapelle. FOTO JAN-KEES DE MEESTER Foto: Jan-Kees de Meester

Nieuw comité zet Toujours Kapelle voort

Door: Britta Janssen Algemeen

KAPELLE - In de vijf jaar dat de themaweek Toujours Kapelle nu bestaat, heeft het een vaste plaats verworven op de regionale evenementenkalender. Met het afscheid van voormalig burgemeester Anton Stapelkamp van Kapelle, vertrok de bedenker van de week ter ere van de Franse offers in de Tweede Wereldoorlog en de band tussen Frankrijk en Kapelle. Maar met de oprichting van een organisatiecomité gaan de schouders eronder voor een nieuwe succesvolle editie in mei.

 

Sinds 2013 worden er in mei in de gemeente Kapelle activiteiten georganiseerd die in het teken staan van die connectie die in de Tweede Wereldoorlog ontstond. Franse troepen vochten in 1940 met name in de gemeente Kapelle op leven en dood om Zeeland voor de Duitse bezetting te behoeden. De Franse oorlogsbegraafplaats in Kapelle getuigt van die strijd. Bijzonder is de verbondenheid met de Franse gemeente Orry-la-Ville. Daar zijn 114 Nederlandse militairen begraven die daar tijdens WOII sneuvelden.

Comité
Anton Stapelkamp bedacht Toujours Kapelle en zag de week ieder jaar groeien. Er zijn steeds meer activiteiten door de hele gemeente ontstaan en bijvoorbeeld de wandeltocht de Franse Slagmars trekt publiek en deelnemers uit de wijde omtrek. Eén van de kenmerken van de herinnerings- en feestweek is dat particulieren en organisaties zelfstandig en met elkaar activiteiten ontplooiien. Toch was het met het vertrek van de motor achter Toujours Kapelle spannend hoe de organisatie zich zou voortzetten. Met het nieuwe comité gaan zich vier inwoners van de gemeente wijden aan de coördinatie van de week.

Kaart

Naast Andries Looijen, die als eigenaar van het Kapelse oorlogsmuseum Vitality al jaren betrokken is bij Toujours Kapelle, zijn dit Marja Vermeij, Marc Bazelmans en Arjen van Hee. “De meesten van ons zijn nieuw, dit jaar is het dus nog even aftasten”, vertelt Vermeij. “We introduceren dit jaar niet veel nieuwe initiatieven, maar ideeën zijn altijd welkom.” Vermeij heeft een winkel in huishoudelijke benodigdheden en een winkel in feestkledij, beide aan het Dorpsplein in Wemeldinge. Ze raakte betrokken bij de organisatie toen ze tijdens een eerdere editie van Toujours Kapelle een Franse markt organiseerde in Wemeldinge. “Het is gewoon zo leuk om gemeente Kapelle en het dorp Wemeldinge op de kaart te zetten. Daarnaast verdient die Franse band het om op deze bijzondere manier te worden gevierd. De militairen sneuvelden tenslotte voor ons.”

Ondersteunend
Volgens Marc Bazelmans heeft het comité vooral een ondersteunend karakter. “Veel dingen gaan al vanzelf; de Franse Slagmars, het militaire kamp en de kunstmarkt zijn al jaren vaste prik en worden zonder ons ook wel georganiseerd”, stelt Bazelmans. “Wij ondersteunen vooral door mee te denken en vergunningen aan te vragen.”
Door zijn hobby raakte de in Biezelinge woonachtige Bazelmans betrokken bij de week. “Ik heb veel interesse voor geschiedenis en beeld met historische figuurtjes op schaal veldslagen uit, iets dat stamt uit de Pruisische tijd. Voor Toujours Kapelle heb ik vorig jaar een maquette gemaakt van het landschap bij de Klinker, aan de rand van Biezelinge, inclusief militairen. In De Vroone gaf ik daarmee uitleg over het verloop van de strijd.”

Ideeën
Het comité spreekt binnenkort met de nieuwe burgemeester Huub Hieltjes. Daarna zal het programma van dit jaar nog meer vorm krijgen. Inwoners kunnen nog tot 1 april ideeën aanreiken voor de verdere invulling van de week.

BIJDRAGE JAN-KEES DE MEESTER



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief