Hansweert.
Hansweert. Foto: Jan-Kees de Meester

Nieuw monument Hansweert op 4 mei onthuld

Door: Britta Janssen Algemeen

HANSWEERT - Op de algemene begraafplaats in Hansweert wordt op vrijdag 4 mei, voorafgaand aan de Dodenherdenking, een monument onthuld voor de plaatselijke burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.


Op het herdenkingsmonument komen vier namen van burgerslachtoffers te staan. Het gaat om de 5-jarige Paulina Neeltje Johanna Kruijf, Petrus Constantinus Driedijk (26 jaar) en Anna Maria van Immerseel-d'Hondt (44 jaar) en haar 15-jarige zoon Petrus Joseph van Immerseel.

Mochten zich in de toekomst nabestaanden melden, dan is er ruimte op het monument voor extra namen van burgerslachtoffers.

Nabestaanden

Ben van der Borgt uit Hansweert diende met hulp van Sjaak van Loo van het 4 en 5 mei comité Kruiningen een verzoek in bij de gemeente Reimerswaal voor het monument. Moeder en zoon Van Immerseel waren zijn oma en oom. Zij kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven doordat hun huis in brand vloog toen een overvliegend Engels gevechtsvliegtuig werd beschoten.

Door deze ingrijpende gebeurtenis kwam de zorg voor het gezin grotendeels terecht op de schouders van de oudste dochter, de moeder van Van der Borgt. 'Dit ongeluk heeft haar hele leven beïnvloed', vertelde hij eerder.

Na publicaties over de realisatie van het monument meldden zich nog twee nabestaanden. Daardoor kunnen er vier namen op het monument worden geplaatst. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief