Yerseke by Night is net als de Mosseldag een evenement voor het hele gezin.
Yerseke by Night is net als de Mosseldag een evenement voor het hele gezin.

Yerseke by Night luidt Mosseldag in

Door: Britta Janssen Algemeen

YERSEKE - De jaarlijkse Mosseldag in Yerseke breidt uit. Naast de drukbezochte zaterdag met een bomvol programma organiseren de Stichting Promotie Yerseke (SPY) en Stichting Mosseldag Yerseke (SMY) vrijdag 17 augustus voor het eerst Yerseke by Night. Op de vrijdagavond voor de Mosseldag kan het hele gezin bij de Koningin Julianahaven proeven, zien, beleven en doen.

 

De twee stichtingen inventariseerden na de Mosseldag van afgelopen augustus de meningen en ideeën van de bevolking van Yerseke en de betrokken ondernemers en organisaties. Naar aanleiding van de uitkomsten besloten ze de activiteiten rondom de Mosseldag uit te breiden.

Overspoeld
De Mosseldag is bekend in binnen- en buitenland en op deze zaterdag wordt het vissersdorp overspoeld met bezoekers. "Met het programma op de vrijdag willen we vooral mensen uit Yerseke zelf en de omgeving laten genieten", vertelt Rinus van Stee van Stichting Mosseldag Yerseke. Veel mensen uit het dorp zijn tijdens de Mosseldag betrokken bij de organisatie. Onder meer voor hen is er nu Yerseke by Night.

Setting
Direct aan de Oosterschelde, in de Koningin Julianahaven en bij de Ankerweg en Bakenweg, vindt van ongeveer 18.00 uur tot circa 23.00 Yerseke by Night plaats op vrijdag 17 augustus. De maritieme, culinaire en nautische wereld komt in al haar facetten aan bod. "Je kunt verse kokkels en andere schaal- en schelpdieren proeven op vijftig meter afstand van de viskotters die ze binnenbrengen vanaf de Oosterschelde", illustreert René van de Guchte van Stichting Promotie Yerseke. Dat maakt de setting volgens de organisatie uniek.

Programma
Het programma staat nog niet helemaal vast, maar de stichtingen werken aan een gevarieerd en educatief programma waarbij jong en ouder de maritieme en nautische wereld kan ontdekken. Zo zijn er culinaire proeverijen met verse vis en visproducten uit Yerseke en omstreken die ter plekke vers worden bereid. Gerenommeerde bedrijven en koks verzorgen live cooking en er zijn verschillende shows. Zo hoopt de organisatie optredens op een schip te realiseren. "Yerseke biedt natuurlijk veel meer dan alleen mosselen en dat willen we het publiek laten ervaren bij de seafood experience", vertelt Van Stee. Hier komen onder meer de flora en fauna uit de Oosterschelde, demonstraties en alles over de teelt, productie en verwerking van de delicatessen uit de zee aan bod.

Sensatie
Een braderie is er ook, maar die is beduidend anders dan tijdens de Mosseldag; meer maritiem, met bijvoorbeeld badkleding en watersportartikelen. Schepen zijn ook uitgebreid vertegenwoordigd bij Yerseke by Night. De organisatie werkt aan een vlootschouw met verlichte schepen, demonstraties met schepen en bezichtigingen voor het publiek bij oude vrachtschepen. "We willen ook de sensatie van het meevaren bieden", aldus Van de Guchte. De organisatie rekent op de aanwezigheid van gerestaureerde houten mosselschepen van Stichting Behoud Hoogaars, een oester- of mosselkotter en snelle zeiljachten of motorboten. "Aan de animo ligt het niet, het is meer puzzelen hoeveel ruimte er is in de Julianahaven", legt Van Stee uit.

Meer informatie
De beide stichtingen kijken met spanning uit naar de eerste editie van Yerseke by Night. Van de Guchte en Van Stee hopen dat de vrijdagavond een vast onderdeel van de Mosseldag wordt. "We gaan voor een mooi nieuw evenement waarbij je als bezoeker niet alleen kunt kijken, maar ook kunt proeven en beleven", aldus Van de Guchte.
Kijk voor meer informatie op www.mosseldagyerseke.nl en www.proefyerseke.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief