Afbeelding
Foto: Waterschap Scheldestromen

Onderhoud aan Zeeuwse waterschapswegen

Door: Britta Janssen Algemeen

BORSSELE/YERSEKE - Waterschap Scheldestromen is begonnen met het jaarlijkse onderhoud aan waterschapswegen in Zeeland. Dit kan verkeershinder opleveren. Het gaat om 175 kilometer weg.

Sommige wegen worden enkele uren afgesloten, bij andere wegen kan de afsluiting gelden voor enkele weken. Voor zo'n twee à drie weken gaan in de gemeente Borsele de Westeindsedijk tussen Borssele en Driewegen en in de gemeente Reimerswaal de Olzendedijk/2e Tholseindeweg tussen Kruiningen en Yerseke dicht, laat een woordvoerder van het waterschap weten.

Na het onderhoud voldoen de wegen volgens Scheldestromen weer aan de eisen van veiligheid en doorstroming.

Reconstructie

Jaarlijks inspecteert het waterschap bijna 4.000 kilometer weg. Daarna voert ze verhardingsonderzoeken uit op de wegen die voor onderhoud in aanmerking komen. Aan de hand van de uitkomsten bepaalt het waterschap welke maatregelen nodig zijn. Dit kan variëren van plaatselijke reparaties of een oppervlaktebehandeling tot een nieuwe asfaltlaag en van nieuwe markering tot een complete reconstructie.

Werkzaamheden

Een weg met veel scheuren en sporen in het asfalt heeft een reconstructie nodig. Dit is de meest omvangrijke wegenklus. Gedurende enkele weken krijgt de weg een nieuwe fundering en nieuw asfalt.

Asfalt verweert ook door het verkeer en de zon, waardoor scheurtjes en kale plekken ontstaan. Deze wegen krijgen een nieuwe oppervlaktebehandeling. Is het asfalt er wat slechter aan toe, dan krijgt de weg een nieuwe asfaltdeklaag. Dit werk is meestal binnen een aantal dagen geklaard.

Grasbetonblokken

Soms pakt het waterschap slechts kleine delen van een weg aan en duurt het werk niet langer dan een dag. 'Daarnaast brengen we de wegmarkering aan en zijn er wegen waarbij de bermen verstevigd worden met grasbetonblokken', aldus een waterschapswoordvoerder.

Overlast

Het waterschap streeft ernaar de overlast voor het verkeer en aanwonenden tot een minimum te beperken. Voor de meeste werkzaamheden moet uit veiligheidsoogpunt de weg voor het verkeer worden afgesloten. Als de werkzaamheden meerdere dagen duren, zorgt het waterschap waar nodig voor omleidingsroutes. Het waterschap en de aannemer streven ernaar dat mensen altijd de toegang tot hun woning of perceel kunnen blijven gebruiken.

Snelheidsbeperking

Tot enige weken na het aanbrengen van een nieuwe verharding, kan er steenslag blijven liggen. Dit moet in de weg gereden worden. Gedurende de periode dat er nog steenslag ligt, stelt het waterschap een snelheidsbeperking in en worden mensen verzocht voorzichtig te rijden.

Een overzichtskaart van de werkzaamheden is via deze link te bekijken.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief