De Kunst en Natuurroute in Wemeldinge duurt van vrijdag tot en met zondag.
De Kunst en Natuurroute in Wemeldinge duurt van vrijdag tot en met zondag. Foto: organisatie

Kleurrijke Kunst en Natuurroute in Wemeldinge

Door: Britta Janssen Algemeen

WEMELDINGE - Voor het 21e jaar op rij is er volgend weekeinde een Kunst en Natuurroute te volgen in Wemeldinge. Op 33 locaties tonen kunstenaars uit het dorp en gastkunstenaars uit verschillende provincies en zelfs uit België hun werken. Het thema is dit keer Kleurrijk.

 

De Kunst en Natuurroute begint vrijdag 1 juni om 17.00 uur. Tot 21.00 uur zijn de deelnemende adressen te bezoeken. Op zaterdag en zondag (2 en 3 juni) zijn de openingstijden van 13.00 tot 18.00 uur.

Particulieren

Voorheen was er ook een Kunst en Natuurroute in augustus, maar dat is organisatorisch niet meer rond te krijgen, vertelt voorzitter Karin Kooijman van het bestuur van de Kunst en Natuurroute Wemeldinge. Zo stellen particulieren in Wemeldinge hun huizen en tuinen voor een heel weekeinde beschikbaar voor de gastkunstenaars. Zich vastleggen voor twee weekeinden vraagt veel van de particulieren en ook van de kunstenaars, ervoer de organisatie.

33
"Omdat we handen te kort kwamen om alles gerealiseerd te krijgen, moesten we helaas het scholenproject en de thematentoonstelling in het gemeentehuis in Kapelle laten schieten", vertelt Kooijman. "Dus na twintig jaar is er wel het één en ander veranderd. Maar we zijn blij met de 33 deelnemende kunstenaars aan de komende route."

Trouw
Wemeldinge heeft een vaste kern van tien kunstenaars die wonen en werken in het dorp en trouw meedoen aan de route. Zij exposeren in hun eigen atelier. Daarnaast zijn er verschillende gastdeelnemers die graag terugkeren naar Wemeldinge, maar zij mogen maximaal eens per twee jaar deelnemen. "Zo heeft de route iedere keer een andere uitstraling", legt Kooijman uit.

De route heeft ook een trouwe schare aan vaste bezoekers, weet de voorzitter. Kunstliefhebbers die van verder komen, plannen soms een weekendje in de buurt van Wemeldinge om de route te bezoeken. "Sommigen houden echt in de gaten wanneer de route plaatsvindt."

Gevarieerd
De deelnemende kunstenaars aan de Kunst en Natuurroute vertegenwoordigen samen een keur aan disciplines. Dat maakt het een gevarieerde route. Zo zijn er schilderijen gemaakt met verscheidene technieken, beelden, sieraden, foto's en werken van klei te bekijken. Voor al die verschillende werken van de gastkunstenaars een mooie expositieplek vinden, is volgens Kooijman best een puzzel. "Sommige gastkunstenaars nemen bijvoorbeeld gigantisch grote schilderijen mee en die moeten binnen staan. Daardoor is het soms wel eens schuiven met locaties, maar gelukkig lukt dat ieder jaar weer."

Contact
Dat maakt de organisatie van de route dan ook zo leuk voor Kooijman. "Het vergt onder meer veel overleg met de kunstenaars en ook de expositielocaties bij particulieren moeten we werven. Maar ervoor zorgen dat alles op rolletjes loopt en het contact met de kunstenaars en bezoekers maakt het hartstikke leuk", vertelt Kooijman, al zes jaar voorzitter, maar zelf geen kunstenaar. Hoeveel bezoekers er komen is volgens haar altijd moeilijk in te schatten. Dat ligt onder meer aan het weer. "Maar als de kunstenaars achteraf tevreden zijn, dan zijn wij dat als bestuur ook."

Meer informatie
Klik hier voor meer informatie, zoals een overzicht van alle deelnemende kunstenaars en locaties van de Kunst en Natuurroute in Wemeldinge.

 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief