Dirk Verburg woont al 35 jaar met veel plezier in Waarde.
Dirk Verburg woont al 35 jaar met veel plezier in Waarde. Foto: Bennie Krajenbrink

Leiding geven doet Dirk Verburg al zijn halve leven

Door: Britta Janssen Algemeen

KRUININGEN - Als penningmeester bij een vogelvereniging met 22.000 leden en verschillende leidinggevende functies bij de gemeente Goes heeft Dirk Verburg (62) uit Waarde veel al bestuurlijke ervaring opgedaan. Daar is nu een nieuwe variant bijgekomen: wethouder voor de gemeente Reimerswaal. “Dit is een mooie uitdaging aan het einde van mijn carrière”, vindt de vader van drie zoons.

 

In zijn nieuwe werkkamer in het gemeentehuis in Kruiningen vertelt Dirk Verburg dat hij weliswaar geen politieke achtergrond heeft, maar de politiek wel graag volgt. Zijn echtgenote Jeanette en hun zoon Ramon zijn lid van Leefbaar Reimerswaal (LR) en waren ook verkiesbaar bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Deze partij past ook bij Verburg, vertelt hij. In zijn ogen kan een lokale partij beter dan een landelijke de ‘kleur’ van Reimerswaal naar voren brengen. “Reimerswaal heeft een dorpsmentaliteit”, typeert Verburg die kleur. “Het is belangrijk dat daarvoor aandacht is bij het maken van nieuwe plannen.”

Waarde
Geboren en getogen in Krabbendijke verliet Verburg dit dorp toen hij veertig jaar geleden trouwde met Jeanette de Smit uit Waarde. Eerst vonden ze een huis in Goes en daarna kwamen ze in Waarde terecht. “Daar wonen we al 35 jaar met veel plezier. Het is een rustig en lief dorp.” In zijn tuin maakt de volière Verburgs hobby zichtbaar. De vogelsport interesseert hem al jaren.

Vogelvereniging

Als vrijwilliger zet hij zich ook al decennialang in voor de vogelvereniging, van die in Krabbendijke tot aan het overkoepelende Zeeuwse en landelijke orgaan. “Bij het landelijke bestuur ben ik penningmeester voor de vereniging van 22.000 leden.” Voor zijn vrijwilligerswerk kreeg Verburg in 2016 een koninklijke onderscheiding. Je inzetten voor de samenleving vindt hij een belangrijke verantwoordelijkheid. “En het houden en kweken van vogels geeft me veel plezier.” Samen met zijn vrouw heeft hij zo’n 350 vogels. “Kleurkanaries en agapornissen. Het is mooi om te proberen hun kleuren te verbeteren.”

Sociaal
Door de vogelsport kwam Verburg jaren geleden ook in contact met Marien Weststrate, fractievoorzitter van Leefbaar Reimerswaal en mede-vogelliefhebber. “Ik vertelde hem jaren geleden dat ik ooit wel wethouder zou willen worden en dat heeft hij onthouden.”

In zijn nieuwe functie kan Verburg bogen op jarenlange kennis en ervaring op het sociale vlak. Na zijn diploma te hebben behaald op de pedagogische academie kwam hij begin jaren ‘80 bij het GAK (Gemeenschappelijk Administratiekantoor) en daarna bij de sociale dienst terecht. De laatste 25 jaar vervulde hij verschillende leidinggevende functies bij de gemeente Goes, zoals vanaf de oprichting bij de afdeling Werk, Zorg en Inkomen (WIZ) van Gemeenschappelijke Regeling De Bevelanden, waarin de Bevelandse gemeenten samenwerken. “Ik heb in al die jaren heel wat verdrietige situaties meegemaakt.”

Belangrijk in dit werk - en dat wil hij ook benadrukken als wethouder met onder meer de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in zijn portefeuille - is voor Verburg zelfredzaamheid bij mensen stimuleren. “Niet alles overnemen, maar benadrukken wat iemand zelf nog kan.”

Vertrouwen
Als wethouder voert Verburg de besluiten van de gemeenteraad uit en hoopt daarin zo veel mogelijk de opvattingen van zijn partij te kunnen meenemen. “Maar de meerderheid beslist, want we leven in een democratie. Ik vind het belangrijk om met respect voor en vertrouwen in elkaar te werken.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief