Demonstraties met trekpaarden zijn mooi om naar te kijken.
Demonstraties met trekpaarden zijn mooi om naar te kijken. Foto: Bennie Krajenbrink

Oogstdemonstratie met Zeeuwse trekpaarden

Door: Britta Janssen Algemeen

's-GRAVENPOLDER - Op dinsdag 14 augustus houdt Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland haar historische oogstdemonstratie. In 's-Gravenpolder komen 25 Zeeuwse trekpaarden in actie. Ook kan het publiek authentieke voerwagens en landbouwwerktuigen bekijken.


De demonstratie vindt plaats op het perceel van Natuurmonumenten aan het Groenewegje aan de Zwaakse Weel in ’s-Gravenpolder. Om 14.00 uur verricht burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele de openingshandeling voor de oogstdemonstratie. Die duurt tot 19.00 uur.

1950

Een van de doelstellingen van de demonstratie is de kennis van het werken met Zeeuwse trekpaarden behouden en laten zien welke voer- en werktuigen daarbij vroeger gebruikt werden. Gedemonstreerd wordt dinsdag hoe in de landbouw de oogstwerkzaamheden voor 1950 met trekpaarden en landbouwwerktuigen plaatsvonden.

Schoven

De trekpaarden zijn aan het werk te zien bij het oogsten van Zeeuwse vlegeltarwe. Met twee zelfbinders, elk bespannen met drie trekpaarden, wordt het graan gemaaid en tot schoven gebonden. De schoven worden door ‘boerenknechts’ opgeladen en vervoerd met menwagens. Daarna wordt het graan gedorst met een traditionele dorsmachine met assistentie van de mensen van de Oldtimer Club.

Zekel

Het publiek kan ook zien hoe boeren vroeger te werk gingen met onder meer ploegen, eggen, afleggen en schoven mennen (opladen) met paarden en boerenwagens. Ook het authentieke stoppels bewerken met de stoppelploeg en cultivator, tarwe snijden met de zekel, werken met de rosmolen en vlegeldorsen komen aan bod.

Hoefsmid

Een hoefsmid is aanwezig voor het beslaan van paardenhoeven. De op paardenkracht gedreven carrousel en met trekpaarden bespannen voerwagens worden ingezet voor de kinderen.

Stoomtrein

De Stoomtrein Goes-Borsele is ook betrokken bij de demonstratie. Het perceel van de oogstdemonstratie ligt naast de spoorlijn. Liefhebbers kunnen in Goes opstappen om 12.00, 14.00 of 15.00 uur en om 12.25, 14.25 of 15.25 uur bij het stationnetje in Langeweegje uitstappen en na een wandeling van vijf à tien minuten op het oogstterrein zijn. Treinen terug naar Goes vertrekken in Kwadendamme om 16.01 en 16.30 uur. Op vertoon van het stoomtreinkaartje kunnen reizigers voor een gereduceerde prijs de oogstdemonstratie bezoeken. De entreeprijs is vijf euro per persoon en drie euro per kind van zes tot en met elf jaar. Klik hier voor meer informatie.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief