De Zanddijk (N673) tussen Kruiningen en Yerseke is een drukke route.
De Zanddijk (N673) tussen Kruiningen en Yerseke is een drukke route. Foto: Britta Janssen

Reimerswaal ‘verrast’ over nieuw onderzoek Zanddijk

Door: Britta Janssen Algemeen

YERSEKE - Wethouder Jaap Sinke van de gemeente Reimerswaal is verrast dat de provincie Zeeland nieuw onderzoek doet naar de beste oplossing voor de verkeersproblematiek bij Yerseke. “Ik dacht dat het goed op de rit stond, maar ik begrijp dat de provincie, nu de aanpak duurder uitvalt, goede afwegingen wil maken”, zegt Sinke dinsdag.

Vorige week bracht de provincie Zeeland naar buiten het deelplan voor de aanpak van de drukke Zanddijk (N673) tussen Yerseke en Kruiningen te parkeren en de komende maanden opnieuw te kijken naar een totaaloplossing voor de verkeersproblemen rondom Yerseke.

Fietstunnel

Het deelplan - een nieuwe ontsluiting voor de Olzendepolder bij Yerseke met een verbinding naar de Molendijk - was bedacht om de kosten met een gefaseerde aanpak van de Zanddijk over meerdere jaren uit te spreiden.

Stijgende kosten door extra wensen van omwonenden en ondernemers, zoals een fietstunnel en grotere rotonde, en door economische omstandigheden zijn de belangrijkste reden voor het nieuwe onderzoek.

Dringen

“De tijd gaat wel dringen”, vindt Sinke. “Dat signaal krijg ik ook uit het bedrijfsleven, want het wordt steeds drukker op de Zanddijk.” Er komen ondernemingen bij in Yerseke en de Olzendepolder en er breiden bedrijven uit. Daardoor rijdt er vooral steeds meer vrachtverkeer.

Kanttekening

Reimerswaal investeert ook enkele miljoenen in het project, waarvoor de exacte kosten nog niet bekend zijn. “Het gaat in ieder geval om veel geld voor zo’n kleine gemeente.” Zorgvuldigheid staat voorop, maar Reimerswaal plaatst wel de kanttekening dat er zo snel mogelijk duidelijkheid moet komen voor alle partijen. “Het kan niet zo zijn dat het project op de héle lange baan wordt geschoven, dat het tien jaar gaat duren."

Verkeersonveiligheid

De provincie benadrukte vorige week dat het buiten kijf staat dat er iets moet gebeuren aan de verkeersonveiligheid en doorstroming op de Zanddijk en Molendijk. "Dat stelde me gerust", aldus Sinke. "De provincie gaf aan ook zo snel mogelijk duidelijkheid te willen hebben.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief