Afbeelding

Kapelle bespreekt aanbesteding sportcentrum

Door: Britta Janssen Algemeen

KAPELLE - Het Kapelse college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor een nieuw sportcentrum met doelgroepenbad te realiseren. Dinsdag 20 november bespreken de raadsleden dit plan.

Als de gemeenteraad het advies van b&w overneemt, gaat de gemeente Kapelle in gesprek met de exploitant van het sportcomplex, de sportraad, de twee sportbonden (KNZB en KNGU) en de verenigingen en scholen die het centrum gebruiken. Deze gesprekken moeten gegevens opleveren voor de aanbesteding van de bouw, laat de gemeente vrijdag weten.

Aanbestedingsvorm

De gemeente heeft al marktpartijen benaderd die ervaring hebben met het bouwen van sportcentra. Hen is volgens Kapelle gevraagd onder welke omstandigheden zij willen en kunnen meedingen naar de bouwopdracht. Mede op basis van deze marktconsultatie concludeert de gemeente dat aanbesteden op basis van jaarlasten de beste aanbestedingsvorm is.

Jaarlasten

Het college adviseert de raad de bouw en exploitatie van het sportcentrum aan te besteden met een doelgroepenbad, op basis van jaarlasten. ‘Bij deze manier van aanbesteden is de aannemer niet alleen verantwoordelijk voor de bouw, maar ook voor het onderhoud daarna’, laat Kapelle weten. ‘Voor de marktpartij is er meer ruimte om keuzes te maken in de bouwmaterialen. Dat kan positief zijn voor de onderhoudskosten, maar ook voor het energiegebruik van het gebouw.’

Details

Als de raad kiest voor aanbesteding op basis van jaarlasten, kan er volgens Kapelle voor dezelfde kosten op jaarbasis meer geïnvesteerd worden. In dat geval moet de gemeenteraad meer geld beschikbaar stellen voor de bouw. ‘De aanbestedingsvorm bepaalt voor een groot gedeelte de inhoud van een programma van eisen (pve) voor het nieuwe sportcentrum. De ene manier van aanbesteden biedt meer ruimte voor het meegeven van details in het ontwerp dan de andere vorm.’ Daarom wordt het pve pas opgesteld nadat de raad de aanbestedingsvorm vaststelt.

Ontwerp

Zodra de raad de aanbestedingsvorm heeft gekozen, beginnen de gesprekken met de gebruikers, sportraad, sportbonden en de huidige exploitant van het sportcentrum aan de Vroonlandseweg in Kapelle. De Europese aanbestedingsprocedure plant de gemeente nog voor de bouwvakantie van volgend jaar zomer. Als de opdracht voor de bouw is verstrekt, wordt het ontwerp voor het centrum gemaakt.

Sloop

De gemeente verwacht dat het sportcomplex in 2020 of 2021 gebouwd kan worden. Nadat het nieuwe centrum in gebruik is genomen, sloopt de gemeente het bestaande gebouw en richt de openbare ruimte in.
 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief