Afbeelding
Foto: Picasa

Gevaarlijk huis in Yerseke moet binnen halfjaar zijn opgeknapt

Door: Britta Janssen Algemeen

YERSEKE - De gemeente Reimerswaal heeft een dwangsom opgelegd aan de eigenaar van een verpauperde woning aan de Hartoogstraat in Yerseke. Als de eigenaar het huis niet binnen zes maanden heeft opgeknapt, kan hij een boete van 2.500 euro per week, tot een maximum van 25.000 euro, verwachten, laat een woordvoerder van de gemeente Reimerswaal weten.

Het is volgens de woordvoerder de eerste keer dat de gemeente Reimerswaal een dwangsom oplegt voor een verpauperde woning.

Gevaarlijk
Reimerswaal telt door bijvoorbeeld leegstand diverse panden met achterstallig onderhoud en verwaarloosde tuinen, laat de gemeente weten. Hoeveel verpauperde woningen er precies zijn, is volgens de woordvoerder nog niet geïnventariseerd. In het geval van het huis aan de Hartoogstraat in Yerseke is de staat van de woning dermate slecht dat er een gevaarlijke situatie is ontstaan, aldus de gemeente. "De elektrische installatie van deze woning voldoet niet", legt de gemeentewoordvoerder uit.

Waarschuwing
De gemeente heeft de dwangsom in oktober opgelegd aan de eigenaar van de Yersekse woning en bracht dit vorige week dinsdag naar buiten. De eigenaar hoeft nu nog geen boete te betalen, maar heeft de waarschuwing gekregen om het huis snel op te knappen. "In dit geval heeft de woningeigenaar hiervoor zes maanden de tijd."
Is de staat van het huis over een halfjaar niet voldoende verbeterd, dan moet de eigenaar wel een boete betalen. "Dat is 2.500 euro euro per week, tot een maximum van 25.000 euro."

Bedroevend
'Als het aanzicht van een pand is afgezakt tot een bedroevend niveau, kunnen we nu handhaven op basis van de excessenregeling uit de Welstandsnota', meldde de gemeente Reimerswaal vorige week. 'Een verpauperde woning kan overlast voor de omgeving veroorzaken of zelfs gevaarlijke situaties.' Ook verloedert door krotten het straatbeeld.

Instorten
Eigenaren van de panden en percelen die er het ergst aan toe zijn, krijgen bericht van de gemeente. 'Een dwangsom zetten we pas in als normaal vragen niet heeft geholpen', aldus Reimerswaal.
Over het algemeen grijpt een gemeente in wanneer bijvoorbeeld delen van een woning dreigen om te vallen of in te storten. Ook bij onder meer lekkende daken, gescheurde gevels, kapotte verdiepingsvloeren, het gebrek aan onderhoud aan elektrische- en gasinstallaties, kapotte of dichtgetimmerde ramen en deuren en tuinen vol onkruid of rommel trekt een gemeente bij de woningeigenaar aan de bel. Bij opgestarte bouwwerkzaamheden die de huiseigenaar maar niet afrondt, gaat een gemeente na ongeveer een jaar zonder bouwactiviteiten poolshoogte nemen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief