De kerk aan de Bathseweg in Rilland.
De kerk aan de Bathseweg in Rilland. Foto: Bennie Krajenbrink

Klankbordgroep en aannemer betreuren collegestandpunt over kerk in Rilland

Door: Britta Janssen Algemeen

RILLAND - De aannemer en klankbordgroep in Rilland, die voor behoud van minimaal de toren van het kerkgebouw aan de Bathseweg is, zijn teleurgesteld dat het Reimerswaalse college van burgemeester en wethouders de subsidie aan de aannemer voor het opknappen van het kerkgebouw afwijst. Ze wachten met spanning de gemeenteraadsvergadering over het collegestandpunt af. Die vindt plaats op dinsdag 8 januari.

Het is volgens wethouder Jaap Sinke staatssteun als b&w het verzoek van aannemingsbedrijf Berting voor een subsidie van 400.000 euro voor de renovatie inwilligen. 

Verboden

Het kerkgebouw, met de voor Rilland beeldbepalende toren, zijn sinds dit jaar eigendom van het aannemingsbedrijf. Het kerkgebouw en de toren zijn geen Rijksmonument, noch gemeentelijk eigendom. "Een gemeentelijke bijdrage zou in deze situatie betekenen dat wij overheidssteun geven aan de eigenaar en dat is verboden", aldus Sinke.

Monument

De opinieraad van de gemeente Reimerswaal reageert op dinsdag 8 januari op het collegestandpunt. "Het oordeel van het college is teleurstellend, maar het is geen gelopen race", vindt aannemer Johan Berting. "Als de subsidie staatssteun is, zijn er wellicht andere mogelijkheden." Het gebouw is geen Rijksmonument en ook geen gemeentelijke monument. Als de gemeente het aanwijst als gemeentelijke monument, komen er misschien nieuwe subsidiemogelijkheden beschikbaar.

Sloop

Mochten er geen geld of andere oplossingen komen, dan gaat Berting mogelijk over tot sloop van het gebouw met toren. "We hebben het gekocht voor woningbouwontwikkeling en kunnen geen kerktoren voor de leuk behouden. Dat is niet onze taak."

Lang

Rillanders vinden het kerkgebouw met de toren beeldbepalend voor het dorpsgezicht en willen het niet kwijt. De klankbordgroep heeft kennis genomen van het negatieve besluit van het college over het plan voor behoud van het hele kerkgebouw, vertelt voorzitter Wim van Gorsel. "Het is jammer dat het zo lang duurt om tot een besluit te komen, want de politieke wil om in ieder geval de toren te behouden is er. Dat heeft zelfs in verschillende verkiezingsprogramma's gestaan."

Haalbaar

Als dit initiatief strandt, blijft het oorspronkelijke plan om het kerkgebouw voor woningbouw te slopen met behoud van de toren overeind, zegt Van Gorsel. "Dat plan liet de gemeente onderzoeken door een bouwkundig adviesbureau en bleek haalbaar en betaalbaar. Los daarvan is het behoud van het dorpsgezicht belangrijk voor Rilland. En dan zijn er ook nog de Tennet-gelden waarvan ook Rilland zou profiteren. Maar laten we eerst de raadsvergadering afwachten, waar we vanzelfsprekend gaan inspreken."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief