Henk Bisschop vindt aquarelleren boeiend, omdat je de verf nauwelijks kunt sturen.
Henk Bisschop vindt aquarelleren boeiend, omdat je de verf nauwelijks kunt sturen. Foto: Privébezit

Henk Bisschop: 'Aquarelleren verrijkt je leven'

Door: Britta Janssen Algemeen

WEMELDINGE - In Wemeldinge wemelt het van de kunstenaars. In de rubriek 'Kunstdorp Wemeldinge' vertellen zij over hun creatieve bezigheden. Deel vijf gaat over aquarellist Henk Bisschop.

 

“Velen vinden aquarelleren moeilijk, omdat je de verf niet of nauwelijks kunt sturen”, weet Bisschop. “Het werk ontstaat onder je handen en juist daardoor gebeurt er iets dat aquarelleren zo boeiend en verrassend maakt.”

Oefenen

Naast water, verf en penselen is papier belangrijk bij het aquarelleren. Hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld zout, maskeerstof en Arabisch gom. “Een aquarel bevat transparantie, kleureffecten en composities. Het allerbelangrijkste is oefenen. Ik aquarelleer ruim 25 jaar en maakte ook een grote ontwikkeling door”, vertelt Bisschop die ook les geeft in zijn atelier aan de Dorpsstraat.

Voldoening

“Tijdens mijn lessen ontdek ik dat veel cursisten de schroom van zich afschudden en ontdekken waartoe ze in staat zijn. Wat een voldoening geeft dat! Zoals alle kunstuitingen geeft ook aquarelleren rust en verrijking. Ieder mens bezit talenten, maar maakt daarvan niet altijd gebruik.”

Kunst- en Natuurroute

Twintig jaar geleden zette Bisschop met enkele Wemeldingse collega-kunstenaars de Kunst- en Natuurroute Wemeldinge op. “Deze jaarlijkse route is een van oudste van Zeeland en trekt veel bezoekers, tot van over de grens.”

Panorama

Ter ere van het bezoek in 2010 van de toenmalige koningin Beatrix aan Wemeldinge maakte Bisschop een 23 meter lang panorama van Wemeldinge van 48 aquarellen. Dit hangt permanent in dorpshuis De Wemel in Wemeldinge.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief