Etensresten mogen bij het gft-afval.
Etensresten mogen bij het gft-afval. Foto: Shutterstock

Ook Reimerswaal gaat 100-100-100-uitdaging aan

Door: Britta Janssen Algemeen

KRUININGEN - In navolging van andere Zeeuwse gemeenten, zoals Kapelle, wil Reimerswaal vanaf maart ook deelnemen aan de afvalscheidingsactie ‘100-100-100’. Hierbij proberen honderd gezinnen hun afval honderd dagen lang honderd procent te scheiden. Inwoners die willen deelnemen kunnen zich binnenkort aanmelden.

 

Het doel van de 100-100-100-actie is bewustwording creëren onder inwoners over het scheiden van afval en de hoeveelheid restafval blijvend terugdringen. Ook laat het mensen nadenken over welke producten ze kopen als het gaat om hoe ze verpakt zijn.

Begeleiding

Inwoners die meedoen krijgen begeleiding in de vorm van bijvoorbeeld tips en trucs. Dat leidde onder meer in de gemeente Kapelle in 2016 tot een forse reductie van het restafval. Het idee achter de actie is dat deelnemers elkaar helpen met afvalscheiding en hun omgeving ook inspireren om zo min mogelijk afval bij het restafval te gooien.

Startbijeenkomst

De gemeente Reimerswaal wil op maandag 18 maart met de 100-100-100-actie beginnen. Ze roept inwoners op zich aan te melden. Dat kan vanaf maandag 4 februari via een speciaal voor de gemeente Reimerswaal gemaakte website. Iedereen kan meedoen, van eenpersoonshuishoudens tot grote gezinnen. Voor de deelnemers belegt de gemeente een startbijeenkomst op maandagavond 11 maart in Kruiningen.

Ambassadeurs

Om als gemeente het goede voorbeeld te geven nodigt Reimerswaal haar gemeenteraadsleden ook uit om mee te doen. Burgemeester José van Egmond en wethouder Jaap Sinke hebben al toegezegd deel te nemen. ‘De ervaring van andere gemeenten leert dat de deelnemers “ambassadeurs” voor betere afvalscheiding worden en andere bewoners stimuleren en adviseren bij het verminderen van het restafval’, staat in een nota van de gemeente Reimerswaal.’

Afvalmeter

Op de website van de actie staan iedere week een opdracht voor de deelnemers. Het restafval dat zij nog overhouden vullen ze in op de afvalmeter op de website. ‘Uit eerdere resultaten blijkt dat deelnemers ver onder het landelijke gemiddelde blijven’, schrijft afvalverwerker ROVA, initiatiefnemer van de landelijke actie, op de overkoepelde website. ‘Soms tot bijna negentig procent minder restafval per persoon per jaar.’

Nascheiding

“De actie is bedoeld om mensen te laten zien dat het mogelijk is om maar een kleine hoeveelheid restafval over te houden”, legt een woordvoerder van de gemeente Reimerswaal uit. “Dit is alvast een voorbereiding op de nascheiding die de gemeente in april 2020 invoert.” Het principe daarvan is dat de huishoudens het gft (groente-, fruit- en tuinafval), papier, glas en plastic apart houden en dat het restafval bij het plastic mag, omdat dit straks nog slechts kleine hoeveelheden zijn. De 100-100-100-actie laat mensen zien dat ze zoveel afval kunnen scheiden dat er maar weinig restafval overblijft. “Mensen stoppen nog veel te veel gft-afval bij het restafval. Bijvoorbeeld etensresten mogen allemaal bij het gft. Dat verkleint weer de hoeveelheid restafval.”

Kijk voor meer informatie op www.100-100-100.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief