Vriendinnen Nina Hamelink (l) en Barbara van der Bijl in hun deelcafé de Buurvrouw.
Vriendinnen Nina Hamelink (l) en Barbara van der Bijl in hun deelcafé de Buurvrouw. Foto: Corina Schipaanboord

De Buurvrouw is ontmoetingsplek voor iedereen

Door: Britta Janssen Algemeen

KAPELLE - Op de hoek van de Weststraat en Dijkwelsestraat in Kapelle is sinds september deelcafé 'De Buurvrouw' te vinden. Het is een ontmoetingsplek waar mensen terecht kunnen voor onder andere een kopje koffie of thee, maar waar je ook wat kunt uitdelen. Het laagdrempelige koffie- en theehuis wordt gerund door vrijwilligers en de winst gaat naar goede doelen.


Initiatiefneemsters Barbara van der Bijl en Nina Hamelink kwamen op het idee voor deelcafé de Buurvrouw toen zij een dagje gingen winkelen en een bezoek brachten aan deelcafé 'De Buurman' in Hardinxveld. Het concept sprak hen erg aan en daarom zijn de twee vriendinnen er in Kapelle enthousiast mee aan de slag gegaan, vertellen ze.

Aandacht
Het deelcafé is een plek waar aandacht en ontmoeting centraal staan. Hamelink en Van der Bijl vinden het belangrijk om tijd te schenken aan degenen die het nodig hebben. Iedereen is welkom bij de Buurvrouw. Het is zelfs mogelijk om door middel van een uitgesteld kopje koffie een ander te helpen. Een uitgesteld kopje koffie is door een bezoeker afgerekend, zodat bijvoorbeeld iemand met een kleine beurs ook van een 'bakkie' kan genieten.

Activiteiten
De twee initiatiefneemsters organiseren ook verschillende vaste activiteiten in het deelcafé, waarbij iedereen zich kan aansluiten. Zo is er taalles voor vluchtelingen, een brei- en haakcafé waarbij de bezoekers hun creativiteit kunnen delen met anderen en worden er boeken geruild.
In januari vond de eerste 'meet & eat' (ontmoet en eet), een gezamenlijke warme maaltijd plaats bij de Buurvrouw. Ook komt er binnenkort voor de tweede keer een ladies night.

Eenzaam
"We willen echt ons best doen voor mensen in de bijstand en personen die zich eenzaam voelen", vertelt Van der Bijl. "Zij kunnen bij ons terecht voor een praatje zonder dat ze zich beschaamd hoeven te voelen."

In het deelcafé komen ook bijvoorbeeld vriendinnen bij elkaar om gezellig te kletsen onder het genot van een hapje en drankje.

Vrijwilligers
Om alle activiteiten in het deelcafé te kunnen organiseren, zijn er enthousiaste vrijwilligers nodig. Inmiddels bestaat het team van de Buurvrouw uit ongeveer vierendertig leden. De gastvrouwen, koekenbakkers, schoonmakers en het bestuur willen er samen een feestje van maken voor de cafébezoekers.

Wereldwijd
De opbrengsten van de koffie, thee, taart en aanverwanten gaan per kwartaal naar projecten van Zeeuwen wereldwijd, vertellen Hamelink en Van der Bijl. Dus met elke kop koffie en thee en stukje taart dat bezoekers kopen bij de Buurvrouw dragen ze bij aan een project van een Zeeuw. "Iedereen die daarvan op de hoogte is, vindt het een ontzettend leuk initiatief", zegt Van der Bijl.

Wand
In het deelcafé wordt op een wand aandacht besteed aan het goededoelenproject, zodat de bezoeker op de hoogte is van wat er met het geld gedaan wordt. Het koffie- en theehuis straalt een gemoedelijke sfeer uit en steeds meer Kapellenaren weten de weg naar 'De Buurvrouw' te vinden.

BIJDRAGE KIM SINKE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief