Afbeelding
Foto: Britta Janssen

Gemeente Kapelle experimenteert met centraal tellen

Door: Britta Janssen Algemeen

KAPELLE - Woensdag vinden de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen plaats. Bij die verkiezingen experimenteren 76 van de 355 gemeenten met een centrale opzet van het tellen van de stemmen. Kapelle is de enige Zeeuwse gemeente die meedoet aan dit experiment.

De proef houdt in dat de stembureaus woensdag na sluiting om 21.00 uur alleen een voorlopige telling verrichten, uitsluitend op lijstniveau. Op grond daarvan kan op de avond van de stemming een voorlopige uitslag van de verkiezing bekend worden gemaakt.

Betrouwbaarder

Het tellen van de op de kandidaten uitgebrachte stemmen gebeurt de volgende dag in dorpshuis De Vroone in Kapelle. Dit gebeurt tijdens een openbare zitting van 9.00 tot 12.00 uur door een gemeentelijk stembureau. Als het bureau er zeker van is dat de telling juist is uitgevoerd, maakt het een proces verbaal op en dit wordt op de website van de gemeente gepubliceerd. 'Doel van een centrale telling is het telproces betrouwbaarder, transparanter en dus beter controleerbaar te maken', laat Kapelle weten.

Voordeel

'Een centrale telling heeft als voordeel dat de telling gestructureerd en uniform kan worden georganiseerd. Door de telling de volgende dag uit te voeren worden de leden van de stembureaus op de avond van de stemming ontlast. Een stemopneming met uitgeruste krachten en in een rustige sfeer geeft een nauwkeuriger resultaat. Ook kunnen eventuele telfouten van stembureaus worden gecorrigeerd. De landelijke ervaringen met centrale stemopneming zijn positief; een centrale telling verloopt rustiger en overzichtelijker, biedt gelegenheid om fouten te corrigeren en verkleint het risico op een hertelling.'



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief