Afbeelding
Foto: Politie

Woning in Rilland drie maanden dicht na aantreffen van handelshoeveelheid softdrugs

Door: Peter Houtepen Gemeente Nieuws

RILLAND - Burgemeester José van Egmond van Reimerswaal laat een woning aan de Swaanhilstraat in Rilland voor drie maanden sluiten vanwege het aantreffen van een handelshoeveelheid softdrugs.

De politie trof na onderzoek in de woning een hennepkwekerij aan met 253 planten. Tijdens het onderzoek bleek ook dat er diefstal van elektriciteit had plaatsgevonden. De politie heeft hiervan een rapportage opgesteld en de burgemeester geadviseerd om over te gaan tot sluiting van de woning.

Signaal

De handel in drugs trekt georganiseerde criminaliteit aan en leidt tot drugstoerisme binnen de gemeente. Daarnaast zorgt het gebruik van drugs voor individuele schade en leidt het tot verslaving. De sluiting van de woning in Rilland is bedoeld om de betrokkenheid van deze locatie bij drugshandel te doorbreken. Daarnaast wil de gemeente een signaal afgeven naar direct omwonenden en de rest van de omgeving dat dit type activiteiten niet wordt getolereerd. De bescherming van de openbare orde en veiligheid, het woongenot van de omwonenden en de strijd tegen de handel in verdovende middelen wegen voor de burgemeester zwaarder dan het belang van de bewoner om in de woning te blijven wonen. Politie, Openbaar Ministerie (OM) en de gemeente trekken hierin samen op, zowel strafrechtelijk als bestuurlijk.

Bevoegd

De sluiting is conform de Wet Damocles. Door deze wet zijn burgemeesters bevoegd woningen of lokalen te sluiten wanneer er soft- en/of harddrugs wordt aangetroffen. In de beleidsnota Handhaving artikel 13b Opiumwet van de gemeente Reimerswaal is vastgelegd hoe met deze bevoegdheid wordt omgegaan.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief