Afbeelding

Roosendaals Toneel viert 100-jarig bestaan

Door: Claudia Koole Actueel

ROOSENDAAL – In een feestzaal van Zeelandia te Roosendaal hield Roosendaals Toneel haar 100-jarig jubileum. Veel genodigden kwamen naar de receptie en werden niet alleen getrakteerd op een hartelijk ontvangst, maar zij mochten ook getuige zijn van een zeldzaamheid. Burgemeester Jacques Niederer verraste de toneelvereniging met een uitzonderlijke onderscheiding en de eerste officiële stadsdichter van Roosendaal, Anneke Lips, droeg een speciaal gedicht voor.

"Ooit ontstaan als onderafdeling van de Rooms Katholieke vakbond ontwikkelde uw vereniging zich tot een moderne toneelvereniging die geen enkele uitdaging uit de weg gaat en zich niet beperkt tot een bepaald genre, maar meerdere genres aandurft. Uw vereniging is niet zomaar een toneelvereniging", sprak burgemeester Jacques Niederer de lovende woorden op de receptie van Roosendaals Toneel. "U geeft kansen aan vaak jonge theatermakers. Zowel regisseurs als schrijvers. Immers, wie de jeugd heeft, heeft de toekomst."

Jubileumboek

Voorzitter Ad Stofmeel mocht een Koninklijke Erepenning in ontvangst nemen ter ere van het 100-jarig bestaan. Dit is zeer uitzonderlijk. Niederer: "Het is gelukt een bijzondere waardering voor elkaar te krijgen. Vooral dankzij de zeer uitgebreide documentatie die ik heb mogen ontvangen van uw vereniging." Die documentatie is voor eenieder beschikbaar, want één van de verrassingen die het Roosendaals Toneel zelf in petto had, was de uitreiking van het boek 'Ik dank U voor Uw volgzaamheid ... 100 jaar Roosendaals(ch) (Roomsch) To(o)oneel, 1917-2017'.

Huisregisseur

Het eerste exemplaar ging naar Rie Thielen (93), de echtgenote van Piet Thielen die 40 jaar huisregisseur is geweest. Ad Stofmeel: "In de jaren '50 ging Piet op zoek naar de 'ondertekst' door samen mee te denken, uit te proberen en mee te luisteren. We vergeten Piet nooit." Zijn vrouw Rie was aanwezig en mocht het eerste exemplaar jubileumboek in ontvangst nemen. Burgemeester Niederer en wethouder Verbraak ontvingen respectievelijk het tweede en derde exemplaar. Wie ook nooit wordt vergeten bij Roosendaals Toneel is Dimphy Jongeneelen-Teuns.

Tegenslag

Roosendaals Toneel kreeg met kerstmis 2017 een grote tegenslag te verwerken. Een grote kracht binnen deze toneelvereniging overleed. "Dimphy kon verschillende mensen verbinden met elkaar. Ze was bestuurlijk heel sterk en ze heeft heel veel werk verzet. Daar kom ik nu eigenlijk achter", vertelt echtgenoot Cees Jongeneelen. Aanvankelijk zou het jubileumfeest eerder dit jaar op 13 januari zijn gehouden. Stofmeel: "Een uitstel van de feestelijkheden was passend. Het is een gouden dag, maar wel met een zwart randje. We missen haar."

Jubilarissen

Later op de avond zijn er vier jubilarissen in het zonnetje gezet. Wendy Jongeneelen, 25 jaar lid, ontving een beeldje met slogan 'geluk komt van aandacht voor kleine dingen'. Ineke Stofmeel, 40 jaar lid, ontving eveneens een beeldje met quote 'een weg naar succes' als metafoor voor haar ambities, passie en haar optimisme. Voorzitter Ad Stofmeel, 50 jaar lid, was de derde jubilaris. Zijn beeldje draagt de titel 'duik in de toekomst' en linkt aan zijn recente pensionering en verhuizing. De vierde jubilaris betreft Cees Jongeneelen met 60 jaar lidmaatschap. Rini Jongeneelen: "Jouw beeldje heet Cheers, want ik mag jou meteen als erelid benoemen voor bijzondere verdiensten bij Roosendaals Toneel." Symbolisch werd hierbij het glas geheven. Later in het jaar, in de maand juni, wordt de jubileumvoorstelling MacBeth van Shakespeare ten tonele gebracht. Het jubileumboek 'Ik dank U voor Uw volgzaamheid ...' kan voor € 7,95 gekocht worden via roosendaalstoneel@home.nl [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief