Acht scholen kregen het keurmerk uitgereikt FOTO REMKO VERMUNT
Acht scholen kregen het keurmerk uitgereikt FOTO REMKO VERMUNT

Scholen ontvangen keurmerk: Schone School

Door: Remko Vermunt Actueel

ROOSENDAAL - Acht basisscholen in de gemeente Roosendaal hebben vrijdag het keurmerk Schone School ontvangen. Wethouder Saskia Schenk-Dekkers (Beheer openbare ruimte) mocht de keurmerken overhandigen aan leerlingen van de scholen tijdens een speciale presentatie in het Milieu Educatief Centrum in Visdonk. De overhandiging vormde tevens het startschot voor de Roosendaalse editie van de Opschoondagen op vrijdag 23 en zaterdag 24 maart.

Zo'n vijftig basisschoolleerlingen kwamen vrijdag naar het MEC voor deze 'bijzondere dag'. De presentatie van de middag was in handen van meneer De Klerk van het Ministerie van Schoon en zijn persoonlijke assistent. Op ludieke wijze vertellen ze de kinderen waarom het belangrijk is om afval op te ruimen en goed voor het milieu te zorgen. "Veel mensen vinden opruimen namelijk niet zo leuk", stelt De Klerk. "Daarom hebben wij democratisch besloten dat opruimen vanaf nu wél leuk is."

Opschoondagen

Dat opruimen ook leuk kan zijn, hebben de kinderen zelf aan den lijve ondervonden tijdens de opschoondagen. Zeventien scholen, waaronder ook de acht Schone Scholen, gingen vrijdag naar buiten met de kinderen om zwerfafval in de buurt op te ruimen. Op zaterdag gingen ook de Werkgroep Schoon Lindenburg, Scouting Baden Powel, Wouwse supporters van Schoon, buurtpreventieteams en andere bewoners hun omgeving of wijk in. De gemeente Roosendaal verwacht dan ook dat zo'n tweeduizend mensen hebben gehopen om Roosendaal weer een stukje mooier te maken.

Keurmerk
"Scholen die zo goed hun best doen, verdienen een prijs", stelde wethouder Schenk. Toch waren het niet de scholen die als eerste een keurmerk kregen, maar juist de wethouder. "Want, u doet ook veel voor het milieu", stelde één van de presentatoren. "Als je iets belangrijk vindt, dan moet je dat ook laten zien", reageerde Schenk. "Vier jaar geleden, toen ik begon als wethouder, was het echt een rommeltje buiten. Daarom zijn we met een grijpstok naar buiten gegaan en ieder jaar gingen er meer mensen meedoen." De gemeente Roosendaal stelt tijdens de Opschoondagen dan ook het benodigde materiaal beschikbaar. Daarnaast bieden zij scholen gratis gastcolleges over (zwerf)afval aan. "Een aantal scholen hebben hiervan inmiddels al gebruik gemaakt."

Eisen

De Scholen die het keurmerk in ontvangst mochten nemen, kregen dat natuurlijk niet zo maar. Om een keurmerk te ontvangen moet je sowieso aan de vier basiseisen voldoen. In elke klas moet papier apart worden ingezameld, de school moet twee keer per jaar een schoonmaakactie houden, er moeten vuilnisbakken op het schoolplein staan en er mogen weinig tot geen meldingen van zwerfafval zijn uit de omgeving. Daarnaast moet een school aan minimaal drie van de zeven andere eisen voldoen. Denk bijvoorbeeld aan: de leerlingen houden het schoolplein schoon, leerlingen kauwen geen kauwgom op het schoolplein, plastic verpakkingen en drankenkartons worden apart ingezameld en zo kan je nog wel even doorgaan. De Baayaert, Jeroen Bosch, Kameleon, De Klaverweide, Vondel, De Watermolen, De Zilverlinde en Zwanehof hebben allemaal aan die eisen voldaan.

Scholenwedstrijd
De deelnemende scholen hebben allemaal een inschatting gemaakt van hoeveel kilo's zwerfvuil de opschoonactie zal opleveren. De school die met de schatting het dichtst bij het juiste aantal kilo's zit, krijgt namens AlleeWonen en de gemeente een week na de opruimdag een leuke verrassing. "Ik denk 30.000 kilogram", zei één van de aanwezige kinderen vrijdag. Dat is wellicht iets te veel, toch verwacht men dat er honderden kilo's afval zijn ingezameld deze dagen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief