Foto: Elles Jansen

Ton Schijvenaars uit woede over huidig zorgbeleid

ROOSENDAAL - Oud-fractievoorzitter van de Nieuwe Democraten, Ton Schijvenaars, heeft afgelopen week in een e-mail naar de gemeente Roosendaal hard uitgehaald naar het huidige zorgbeleid. "Ja, ik ben boos en gefrustreerd. Ik geef het eerlijk toe. En laat ik het maar heel hard formuleren. De indruk ontstaat dat mijn moeder maar beter dood zou kunnen gaan dan nog enkele jaren leven met normale goede zorg!", stelt Schijvenaars.


De ouders van Ton Schijvenaars zijn allebei nog in leven. Zijn vader heeft Alzheimer en woont sinds kort in een verzorgingstehuis, zijn moeder is lichamelijk zwak en heeft een rollator en een scootmobiel. "En ze hebben een zoon! Een zoon die alle zorg mag regelen en of alle zorg moet doen!", verwijst Schijvenaars naar zichzelf. Schijvenaars' moeder krijgt in beperkte mate lichamelijke verzorging (o.a. wassen en steunkousen) en huishoudelijke zorg. "Verder is er heel veel mantelzorg van mij en mijn kinderen."

Dienstencheques

Voor hulp bij het huishouden maakte de moeder van Schijvenaars gebruik van de Roosendaalse dienstencheques. Voor slechts vijf euro komt de huishoudelijke hulp langs om bijvoorbeeld te helpen bij het doen van boodschappen of hulp bij de administratie. Maar, vorige week kreeg de moeder van Ton een brief van Wegwijs Roosendaal waarin stond dat het aantal uren wordt gehalveerd. Voorheen konden er per jaar 104 dienstencheques ingekocht worden per gezin, maar sinds kort is dat gehalveerd naar nog maar 52 per gezin. "Logisch natuurlijk dat mijn moeder minder zorg nodig heeft nu ze ouder wordt en juist meer zorg nodig heeft…Wat denkt u zelf?", stelt Schijvenaars sarcastisch.

Onpersoonlijk

Toen Schijvenaars zijn beklag wilde doen bij de gemeente, werd hij weliswaar geholpen door een vriendelijke ambtenaar die alle empathie voor hem had, maar 'mij werd vervolgens gemeld dat een andere ambtenaar mijn klacht in behandeling gaat nemen. En natuurlijk, als ik vragen heb, kan ik bellen met het callcenter 140165.' Volgens Schijvenaars zou het allemaal wat makkelijker en meer burgergericht mogen, in plaats van moeilijk en onpersoonlijk.

Intern beleid

"Goed, terug naar de zaak! Mijn moeder wil gewoon goede zorg van TWB om haar laatste levensjaren nog fatsoenlijk en zelfstandig te kunnen leven! Is dat te veel gevraagd? Kortom, zet mijn moeder en alle ouderen die in vergelijkbare omstandigheden leven centraal! Geef haar de zorg die ze nodig heeft en los intern het ambtelijke, bestuurlijke, politieke, financiële en pennywise poundfoolish beleid op!"

Reactie

De gemeente Roosendaal laat weten geen uitspraken te doen over individuele gevallen. "Maar we nemen persoonlijk contact op met de heer Schijvenaars."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>