Foto: Marjolein van Veen

Hedwig Meesters: 'Schrijven maakt me blij'

ROOSENDAAL - De Roosendaalse schrijfster Hedwig Meesters (61) presenteert op zaterdag 25 mei haar debuutroman 'Zonnemeisjes'. In de Bibliotheek VANnU op de oude Markt in Roosendaal wordt ze door De Witte Roos geïnterviewd over haar ambities en de totstandkoming van de roman. Eerder verschenen er al wel drie korte verhalen van Meesters in verschillende bundels. "Maar, dit is toch wel spannend", vertelt ze.


Hedwig Meesters is al jaren bezig met schrijven. Als kind maakt ze al gedichtjes, korte verhaaltjes en is ze creatief bezig met taal. Wanneer ze als puber een studie moet kiezen, gaat ze in eerste instantie dan ook voor de opleiding journalistiek. Ze werd niet aangenomen en daarom besloot ze uiteindelijk secretaresse te worden. "Dat heb ik dertig jaar lang gedaan", vertelt Hedwig. In 2014 kreeg ze echter te maken met een burn-out. Daarnaast verloor ze een hechte vriendschap van meer dan veertig jaar, haar baan verdween door een reorganisatie, ze kreeg een hartinfarct én daarop volgde een depressie. "Tja, je kan het maar gehad hebben", zegt ze nu luchtig. Toch is het die opeenstapeling van gebeurtenissen die haar doet besluiten om te kiezen voor iets waar ze het liefst mee bezig is: schrijven. "Ik ben altijd aan het schrijven geweest, maar ik ben er nooit serieus mee aan de slag gegaan. Toen ik dit allemaal had meegemaakt, besloot ik om alleen nog maar dingen te gaan doen waar ik blij van word. En als ik schrijf, dan ben ik blij."

Het verhaal

Na het publiceren van drie korte verhalen, komt Hedwig Meesters nu met een literaire roman. "Het verhaal had ik in grove lijnen al klaar. Acht jaar geleden schreef ik al kleine fragmenten van dit boek. Nu ben ik eerst vijf maanden een schrijfopleiding gaan volgen en daarna heb ik nog hulp gekregen van Lex Jansen, voormalig uitgever bij uitgeverij De Arbeiderspers en partner van Arthur Japin." Het resultaat is het boek 'Zonnemeisjes'. "Het boek bevat twee verhaallijnen. Het eerste verhaal gaat over de relatie tussen twee zussen. De oudste zus is jaloers op de jongere, mooie zus. Wanneer de jongere zus zwanger raakt en een einde aan haar leven maakt, voelt de oudste zus zich schuldig omdat ze haar jongere zus te weinig aandacht heeft gegeven", legt Meesters uit. De tweede verhaallijn gaat over de relatie tussen de oudste zus en buurjongen Gijs, met wie ze een en ander heeft recht te zetten. "De onderwerpen die ik aansnijd zijn misschien zwaar, maar het boek is wel luchtig geschreven. Sinds ik zelf van alles heb meegemaakt, lees ik alleen nog maar luchtige verhalen dus zo wil ik zelf ook schrijven."

Inspiratie

De inspiratie voor haar boek komt voort uit wat iemand haar jaren geleden vertelde. "Hij had het over een jeugdvriendin van me. Zij bleek, net als haar zusje, seksueel misbruikt te zijn door haar vader. Kennelijk wisten de zusjes het niet van elkaar." Het verhaal had veel impact op de Roosendaalse schrijfster. "Ik kwam vaak bij hen over de vloer, ook in de tijd dat dit speelde." In eerste instantie wilde Hedwig hun verhaal op papier zetten, maar ze besloot toch om dat niet te doen. "Ik heb zoiets zelf nooit meegemaakt en daarom zou ik er niet overtuigend over kunnen schrijven. Daarnaast zou ik meer feiten moeten kennen, en dat wilde ik helemaal niet." Uiteindelijk is er niets overgebleven van het oorspronkelijke verhaal. "Behalve dat het over twee zusjes gaat." De roman ‘Zonnemeisjes’ speelt zich af in een fictief West-Brabants grensdorp dat geïnspireerd is op Putte in de gemeente Woensdrecht.

Hoe dat zit, vertelt ze graag tijdens haar boekpresentatie. Komende zaterdag, 25 mei, is iedereen vanaf 15.00 uur welkom voor de boekpresentatie die tot ongeveer 16.00 uur duurt. Na afloop is er de mogelijkheid om het boek te kopen en te laten signeren.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief