Foto: Brigitte Jansen

PvdA wil schonere lucht in Roosendaal

ROOSENDAAL - Gaat de gemeente Roosendaal zich aansluiten bij het Schone Lucht Akkoord? En zo ja, wanneer? Dat wil Paul Klaver namens de PvdA-fractie weten.


Tientallen gemeenten, provincies en het Rijk hebben op 13 januari het Schone Lucht Akkoord getekend. De partijen willen hiermee de luchtkwaliteit in Nederland verbeteren. In het akkoord staan verschillende maatregelen voor het verkeer, scheepvaart, industrie, landbouw, bouwsector en normale huishoudens. Deze maatregelen moeten minimaal 50 procent gezondheidswinst opleveren, staat in het akkoord.

"Gemiddeld leven Nederlanders door luchtverontreiniging 9 maanden korter en jaarlijks overlijden 11.000 mensen als gevolg van blootstelling aan luchtverontreiniging", stelt Paul Klaver. Er wordt dan ook veel geld vrijgemaakt om maatregelen door te kunnen voeren. Het Rijk trekt 50 miljoen euro uit in de periode 2020-2023. Het kabinet wil onder meer dat mobiele bouwmachines, zoals aggregaten en veegmachines, schoner worden. Die draaien nu vaak nog op diesel, en zijn volgens het kabinet verantwoordelijk voor zo'n tien procent van de gezondheidsschade door vieze lucht. 

En zo zijn er nog tal van maatregelen te benoemen. Paul Klaver wil dan ook weten of de gemeente bekend is met het Schone Lucht Akkoord én of de gemeente Roosendaal zich aan gaat sluiten bij het akkoord. "Komt u met een notitie voor de Roosendaalse situatie en aanpak?"

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief