Extra nestkastjes op Landgoed Visdonk
Extra nestkastjes op Landgoed Visdonk Foto: Natuurmonumenten

Natuurmonumenten hangt extra nestkastjes op Visdonk

Algemeen

ROOSENDAAL - Met het broedseizoen in aantocht, hangen de boswachters van Natuurmonumenten nestkastjes op voor koolmeesjes. Inmiddels zijn er zo’n twintig bij geplaatst op Landgoed Visdonk. De koolmees is een graag geziene gast in het bos omdat dit vogeltje de eikenprocessierups opeet.

Je kreeg er vorig jaar al de kriebels van bij de gedachte: de eikenprocessierups. Het beestje zorgt in de lente en zomer voor veel overlast. De rups heeft namelijk ‘brandharen’. Deze haren worden bij bedreiging afgeschoten en kunnen jeuk, uitslag, zwellingen en rode ogen veroorzaken. Gelukkig weten de koolmeesjes wel raad met deze rupsen. De koolmees kan zelfs rupsen opeten die overdag in de eikenprocessierupsnesten verscholen zitten. Ze maken daarvoor gaten in de nesten. Naast de koolmees eten ook pimpelmezen en boomklevers de eikenprocessierups.

Enkel nestkasten plaatsen is niet voldoende. Een natuurlijke leefomgeving met veel verschillende soorten bomen, planten en dieren helpt te voorkomen dat één soort de overhand krijgt. De rupsen kunnen zich ook verpozen onder de grond. Daarom is het belangrijk om natuurlijke vijanden zoals sluipwespen, sluipvliegen, roofwantsen en loopkevers een kans te geven om zich te ontwikkelen.

Zelf nestkastje plaatsen?

Wil je zelf een nestkastje voor de koolmees plaatsen? Zorg dan dat de opening op het noordoosten is gericht. Zo zorg je ervoor dat hij uit de wind, regen en zon hangt. Houd de aanvliegroute naar de kast vrij en vergeet in het najaar het nestkastje niet schoon te maken met wat heet water en een borsteltje.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief