Komedikato toneel tijdens één van de repetities in Buurthuis Keijenburg FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Komedikato toneel tijdens één van de repetities in Buurthuis Keijenburg FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

'Iedere speler studeert tekst op eigen manier in'

Door: René Bruijnincx Algemeen

ROOSENDAAL – In verband met het 25-jarig bestaan voert Komedikato Toneel op zaterdag 7 en zondag 8 maart in Buurthuis Keijenburg de klucht ‘Welkom terug tante’ op. De zaterdagvoorstelling begint om 19.30 uur en die van zondag om 14.00 uur.

De naam Komedikato is samengesteld uit 3 ‘bestanddelen’. De vereniging speelt al vanaf de oprichting komedies. Omdat ze in het Trefpunt repeteerden is er een verwijzing naar de Kade. Tenslotte betreft het een toneelvereniging, zodat de naam Komedikato de combinatie van de drie elementen is.

Ontstaan

“Een aantal spelende leden hebben een KPJ-achtergrond. Bij de KPJ werd ook toneel gespeeld, maar er was wel een regel, namelijk dat je met je 30e niet meer tot de Jeugd behoorde en dus de vereniging moest verlaten”, meldt de voorzitter van de vereniging Frank van Akkeren. “Omdat er in die groep mensen zaten die ook daarna toneel wilden blijven spelen, besloot Frank voor zichzelf te beginnen. Daarmee was Komedikato Toneel geboren en werd er in 1996 de eerste klucht ‘Beeld van een man’ opgevoerd.

Selectie

Regisseur Cocky van Meer vertelt op welke wijze de vereniging haar repertoire kiest. “Samen met 2 spelers vorm ik de leesgroep. Eerst inventariseren we het aantal mensen dat mee wil spelen. Dat bepaalt ons eerste keuzemoment. Daarna komen er heel wat titels voorbij die daaraan voldoen, en lees ik als regisseur van al die stukken de verkorte inhoud”, duidt Cocky zijn werkwijze. “Ik maak een eerste selectie, en vervolgens gaat ieder lid van de leesgroep aan de slag en selecteert er 3. Het komt wel eens voor dat we alle drie op nummer 1 hetzelfde stuk plaatsen. Dat is dan makkelijk”. Maar de regisseur geeft ook aan dat de selectie medebepaald wordt door de bezetting, de beweging en actie in het stuk en de verhaallijn. “Tenslotte worden na goed overleg de rollen verdeeld, waarbij hij als regisseur vaak al een eerste opzet in gedachten heeft.

Tekst leren

Voorzitter Frank van Akkeren kleurt zijn eigen tekst in en leest iedere pagina een aantal keer over. Hij gebruikt daarvoor een ansichtkaart. Zodra hij een bladzijde kent, volgt de volgende enzovoorts. Marjorie van der Voet typt de hele tekst over en laat haar eigen tekst weg. Na de nodige oefeningen typt ze haar tekst in en vergelijkt die met het origineel. Een van de jongere spelers is Cheline van Akkeren. Zij studeert de tekst gewoon in door te lezen en herhalen. Speler Kees van Akkeren doet dat tijdens de pauze op zijn werk en op rustige momenten thuis. “Maar voor iedereen geldt dat onze vereniging in de persoon van Jolanda van Akkeren een uitstekende souffleuse heeft”, meldt de regisseur.

Opvoering

Omdat de vereniging dit jaar 25 jaar bestaat, is er ruimte gemaakt voor een voorprogramma. Cocky van Meer, zelf ook betrokken bij Tongerlo Toneel, laat de toeschouwers kennis maken met improvisatietoneel. “Leuk om naar te kijken, maar soms nog veel leuker om aan mee te doen”. En daarna staat Komedikato Toneel met de klucht ‘Welkom terug tante’ op het toneel. En voor de goede orde meldt de voorzitter nog: “Er zijn voor elke voorstelling zo’n 150 kaarten beschikbaar, dus wees er snel bij”.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief