Schoolbal van Lucas Langendoen in Finland (Lucas jongen links)
Schoolbal van Lucas Langendoen in Finland (Lucas jongen links) (Foto: YFU Nederland)

Roosendaalse Lucas op uitwisseling naar Finland

ROOSENDAAL - Lucas Langendoen (17) uit Roosendaal is momenteel op uitwisseling op een Finse middelbare school en hij woont in een Fins gastgezin in Nummela. Dit doet hij via YFU (Youth For Understanding). Lucas is een leerling van het Jan Tinbergen College in Roosendaal en zat vorig schooljaar in 4VWO.


Waarom ben je op uitwisseling gegaan?
Goede vraag… ik ben gewoon gegaan. De afgelopen jaren hebben wij vaak een uitwisselingsstudent in huis gehad. Ik ben dus al vaak gastbroer geweest en dat was zo gezellig, dat het voor de hand lag dat ik ook zou gaan. Mijn moeder is op uitwisseling naar Noorwegen geweest en ik wilde niet daar ook naartoe. En ook niet naar de buren (Zweden), dus daarom werd het Finland.

Maar je had toch ook naar een warm land kunnen gaan?
Ja, nou ja, Argentinië was mijn tweede keus. Ik ben al een keer op vakantie geweest in Mexico maar dat was me echt te warm, en toen bleek Spaans niet zo mijn taal.

Fins dus wel?
Nou… de lessen zijn allemaal in het Fins en ik snap net genoeg om het redelijk te kunnen volgen, maar Fins praten vind ik nog wel erg moeilijk. Ik spreek met klasgenoten en vrienden buiten de lessen ook nog wel veel Engels.

Is het daar nog erg donker en koud?
Het is wel wat donkerder ja, maar ik zit niet zo noordelijk, dus het valt nog wel mee. Het is in de winter rond drie uur al vrij donker. De koudste dag tot nu toe was min dertien, dus dat is eigenlijk niks. Ik merk dat ik wat meer slaap nodig heb en ik neem vitamine-D-pilletjes.

Hoe was je allereerste schooldag?
Een beetje spannend, want het was een nieuwe school met allemaal onbekende mensen. Ik en nog een paar andere uitwisselingsstudenten kregen gelukkig een rondleiding in het gebouw door andere scholieren. Het eerste moment in de klas kan ik me eigenlijk niet meer zo goed herinneren, dat was niet heel speciaal of zo. Daarnaast werd ik een beetje op sleeptouw genomen door returnees (uitwisselingsstudenten die weer terug waren gekomen). :-)

Hoe ziet een gewone dag voor jou er uit?
Om zes uur sta ik op, omdat ik om zeven uur naar de bus moet lopen. Dat was wel echt een omschakeling. Ik moet met de bus naar school, want ik woon buitenaf en dat duurt lang. School begint om acht uur. Rond half drie ben ik klaar met school.

Wat zijn de grootste verschillen met je school in Nederland?
Iedereen heeft hier een individueel lesprogramma, dus je zit niet met een vaste klas. Ik vind dat hartstikke lekker, want dan kan je lekker al je eigen vakken kiezen. Ik vind natuurkunde, biologie, scheikunde, Engels en Duits de leukste vakken. Kunst en muziek vind ik mwa, maar het niveau hier is ook belachelijk hoog...

Hoe ziet je gastfamilie er uit?
Ik heb een gastvader en -moeder, een gastzus van mijn leeftijd en een oudere gastzus die niet meer thuis woont. Elke avond praat ik met mijn gastfamilie. Over van alles en nog wat: “Hoe was je dag?” en: “Nog steeds geen sneeuw hè?! Nee nog steeds geen sneeuw!” haha. Mijn gastfamilie werkt heel veel dus die zijn niet zo van het hiken, ze sporten vooral. Ik vind het juist wel fijn dat ze niet zo actief de natuur in gaan, thuis chillen vind ik namelijk ook wel lekker. Er waren eigenlijk nooit ongemakkelijke momenten, we hadden meteen al een klik. Ze hebben ook al eens een jaartje in Nederland gewoond dus misschien waren ze daardoor een beetje voorbereid op een Nederlander haha.

Wat is typisch Fins?
Er is een sauna-cultuur in Finland: naar de sauna gaan is hier echt een traditie. Woensdag en vrijdag zijn typische sauna-dagen. Wij hebben ook een sauna thuis en daar maken we vaak gebruik van. Ik vind dat zelf ook wel lekker, al hou ik het wel bij 85 graden, mijn gastouders gaan nog een stapje verder en doen altijd 100 graden…Daarnaast kaarten Finnen vaak op feestjes. Een typisch Fins woord is “perkele”, ik zal maar niet zeggen wat dat betekent. En “no niin”. Daar is echt een heel grappig filmpje over op youtube.

Wie zijn de mensen met wie je het meeste om gaat?
Dat zijn op school eigenlijk drie mensen: Sofia (die is half-amerikaans), Kiia (de echte Fin) en Julia (Duitse uitwisselingsstudent, ook van YFU). Julia spreekt trouwens veel beter Fins dan ik, want ze heeft twee kleine Finse zusjes die nog geen Engels spreken, dus daar heeft ze het goed van geleerd. Stiekem ben ik daar wel een klein beetje jaloers op ja... Maar aan de andere kant heb ik ook wel weer genoeg kleine kinderen meegemaakt in Nederland. Daarnaast heb ik veel appcontact met Hannah (ook een Duitse uitwisselingsstudent van YFU) die nu in Tampere woont.

Wat mis je uit Nederland?
Het klinkt heel stom maar: stroopwafels!!! En frietjes! Ze hebben hier wel hotdogkraampjes, maar dat is het toch allemaal net niet… Het weer is echt precies hetzelfde als in Nederland: nat. Ik mis een beetje het openbaar vervoer van Nederland. De afstanden zijn hier ook wat groter. Ik heb eigenlijk totaal geen heimwee (sorry mam). Zo nu en dan heb ik contact met mijn Nederlandse familie en dan blijkt het alweer vijf weken geleden te zijn dat we voor het laatst spraken. Mijn moeder maakt zich denk ik wel ietsje minder zorgen omdat ze vroeger zelf ook op uitwisseling is geweest.

Wat is een van de leukste dingen die je hebt meegemaakt?
Bijvoorbeeld het feestje met vrienden na het schoolbal. Toen waren we met een stuk of twintig, dat was echt superleuk. Dat schoolbal is echt een traditie. De laatstejaars (derdejaars) gaan binnenkort van school en de tweedejaars vieren dan dat ze vanaf dan het oudst zijn.

Wat zou je nog graag willen doen in de maanden dat je nog in Finland bent?
Binnenkort is er een reis naar Lapland met YFU. We gaan daar met ruim zeventig uitwisselingsstudenten heen, daar heb ik echt heel erg veel zin in! Ik wil ook nog naar Oulu en nog een keertje naar het oosten voor een kasteel.

Ook op uitwisseling of gastgezin worden?
Kijk op www.yfu.nl of neem contact op via 0297-264850 of info@yfu.nl

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES