Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Gezellig druk bij de Herfstschool: Leerlingen toch in de schoolbanken

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Zo’n 65 leerlingen van scholengroep Tongerlo hebben afgelopen week, ondanks de herfstvakantie, toch gewoon op school gezeten. Die jongens en meisjes van het Da Vinci College, Norbertus Gertrudis Lyceum en de Norbertus Gertrudis Mavo namen deel aan de zogenaamde herfstschool.

Verspreid over verschillende lokalen en ruimtes zitten woensdagmiddag zo’n 65 leerlingen hard te ploeteren aan hun schoolwerk. Zij worden niet begeleid door docenten, want ook zij hebben nu gewoon herfstvakantie. Daarom is er een extern bureau ingeschakeld om alles in goede banen te leiden. Projectleidster is de 24-jarige Alice Brouwer. “Wij zijn een adviesbureau voor de publieke sector en zelf werk ik bij de afdeling Onderwijs en Jeugd”, legt Alice uit.

Leerachterstand

Zij is, samen met drie collega’s, aanwezig om de jongeren te begeleiden tijdens deze herfstschool. “Het gaat om leerlingen die in de afgelopen periode een leerachterstand hebben opgelopen”, legt Alice uit. “Dat heeft voornamelijk te maken met de coronacrisis. Sommige leerlingen hadden eind vorig jaar al een achterstand, bij anderen is die achterstand van dit schooljaar.” Scholengroep Tongerlo biedt deze leerlingen de mogelijkheid om tijdens de herfstschool (een deel van) die achterstand in te halen. “Het verschilt echt per leerling waar hij of zij mee te maken heeft.”

Vrijwillig

De herfstschool begon op dinsdag om 09.00 uur en duurde in totaal drie dagen. “Ze zitten iedere dag van 09.00 tot 15.00 uur op school. Dinsdagochtend zijn ze gestart met het maken van een planning en iedere dag wordt bekeken hoe het staat met die planning. Daarnaast werken ze aan vakken waar ze zichzelf voor op hebben gegeven. Ze hebben hier ook zelf voor gekozen. De herfstschool is niet verplicht, leerlingen konden zichzelf hiervoor opgeven”, legt Alice uit. Zo kan het zijn dat de een bezig is met Nederlands en de ander met economie.

Vakinhoud

Alice en haar collega’s zorgen deze week vooral voor dat stukje begeleiding, maar zij hebben geen vakinhoudelijke kennis. “Daarvoor hebben de leerlingen de app MrChadd. Die kunnen ze installeren op hun telefoon of laptop en via die app kan je vakinhoudelijke vragen stellen aan coaches door heel Nederland.” De leerlingen krijgen vaak al meteen antwoord van experts en deskundigen “Daarmee ontlasten we dus de leraren.” De eigen docenten hebben wel gezorgd voor studiewijzers zodat de leerlingen precies weten waar ze deze drie dagen aan moeten werken.

Motivatie

Wie overigens denkt dat het een strenge bedoening is tijdens zo’n herfstschool, die heeft het mis. “We zorgen wel voor een leuk studeerklimaat. Het is ook voor deze leerlingen vakantie. We proberen de motivatie dan ook hoog te houden. Soms is er tijd voor een grapje of een praatje, maar ze zijn vooral zelf heel serieus bezig”, stelt Alice. “Sommigen zijn nu in groepjes bezig, dat is fijn voor bijvoorbeeld overleg of om elkaar te overhoren en dat gaat allemaal prima. Het mag best leuk zijn.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief