'We krijgen allemaal een warm gevoel bij kerst'
<p>Marjo den Bakker en Mary Zopfi vieren kerstmis samen met jou</p>

Marjo den Bakker en Mary Zopfi vieren kerstmis samen met jou

(Foto: Remko Vermunt)

'We krijgen allemaal een warm gevoel bij kerst'

ROOSENDAAL - Het wordt dit jaar door alle coronamaatregelen onmogelijk om gezamenlijk Kerstmis te vieren in de kerk. Toch willen de Sint Norbertusparochie en de Protestantse Gemeente Roosendaal zorgen voor verbroedering in deze donkere tijden. Niet alleen met kerst, maar vooral ook in de aanloopperiode daarnaartoe. Daarom starten zij verschillende acties om juist in deze tijd te zorgen voor een lichtpuntje.


“De afgelopen periode waren we volledig afhankelijk van de maatregelen die de overheid heeft ingesteld”, vertelt Marjo den Bakker van de Protestantse kerk. “Gelukkig hebben wij, ook voor de coronacrisis, al veel diensten live uitgezonden. Daardoor konden we toch veel mensen bereiken, maar alsnog deed deze periode een enorm appèl op onze creativiteit. We hebben bijvoorbeeld veel muziek gebruikt, omdat er niet gezongen mag worden en we hebben verschillende acties ondernomen om in contact te blijven met onze mensen, zoals een bosje bloemen langsbrengen.” Voor Mary Zopfi van de Sint-Norbertusparochie was dat eigenlijk niet anders. “In eerste instantie hebben wij de deuren gesloten, want we hadden niet de middelen om diensten uit te zenden. Dat echte contact met de mensen, dat misten we toen wel. Na de vakantie is eigenlijk de schakelaar omgegaan, toen zijn we gaan kijken naar wat wél kan in plaats van wat niet kan.” Zo werd er op 2 november (Allerzielen) in Nispen een speciale herdenkingswandeling georganiseerd in plaats van de dienst. “Dat is goed bevallen. We kregen zelfs de vraag of we dat volgend jaar niet weer kunnen doen.”

Dat zette de parochie aan het denken: Wat kunnen we organiseren rondom Kerstmis, ondanks de coronamaatregelen. “We weten niet of we met kerst dicht zijn, dertig mensen mogen ontvangen of misschien zelfs honderd. Maar, we willen niet alleen onze vaste bezoekers bereiken, we willen met heel Roosendaal deze mooie decembermaand vieren. We krijgen allemaal een warm gevoel als we aan Kerstmis denken, of je nou gelovig bent of niet. Die sfeer willen we naar de stad brengen.”

Daarom zijn er verschillende activiteiten opgezet waar iedereen (gespreid) aan mee kan doen, zoals bijvoorbeeld de Sterrenjacht. “Dat is eigenlijk afgekeken van de berenjacht aan het begin van de coronaperiode. We vragen alle mensen om een ster op hun ruit te plakken met eventueel een boodschap daarop. Die kunnen de kinderen dan gaan zoeken.” Samen met ondernemers uit de binnenstad is ook een Speurtocht opgezet die 7 december van start gaat. “In verschillende etalages komen sterren en figuren uit het kerstverhaal te hangen. De kinderen gaan op zoek naar de sterren. Als ze deze in de juiste volgorde zetten, ontstaat er een zin. Die kunnen ze insturen en dan maken ze kans op een leuke prijs.”

Vanaf 7 december komen er ook op verschillende locaties in Roosendaal kerstbomen te staan, bijvoorbeeld op de Markt maar ook bij scholen en verzorgingshuizen. “In de bomen kunnen mensen een eigen ster ophangen met daarop een boodschap of een wens. Sterren zijn lichtpuntjes in het donker en we hopen dat als mensen voorbij de bomen lopen, dat ook zien als een lichtpuntje.” Uiteindelijk is het de bedoeling om op Kerstavond met iedereen ‘Kerst op de Markt’ te vieren. “Dat kan natuurlijk niet echt, maar op kerstavond komt er een speciale uitzending op ZuidWest TV. We willen proberen het kerstverhaal tijdens die uitzending op een soort ‘Passion-achtige’ manier uit te beelden met bekende Roosendalers. We eindigen op de Markt en we hopen dat mensen vanuit huis met ons meekijken, zodat we ‘samen’ Kerst kunnen vieren op de Markt.”

 
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/roosendaal&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief