Bert Brans: ‘Het bakken van vers brood is elke dag een uitdaging’
Foto: Corine Roks

Bert Brans: ‘Het bakken van vers brood is elke dag een uitdaging’

ROOSENDAAL - Dit jaar is een bijzonder jaar voor Bert Brans. In augustus was hij precies 25 jaar werkzaam bij Bakkerij van Oers uit Roosendaal en een week later werd hij vijftig. Brans over zijn werk in de bakkerij en zijn liefde voor het vak:


“Mijn collega’s hadden het zó leuk versierd, compleet met cadeaus. Ik ken mijn werkgever, Roland van Oers, al veertig jaar. We waren klasgenoten op de bakkersopleiding van de Katholieke Technische School (KTS) in Oudenbosch”, laat Brans zich enthousiast uit. Leerlingen voor de opleiding Bakkerij kunnen nog steeds in Oudenbosch terecht.

Klasgenoot

Al op veertienjarige leeftijd maakt de jonge Bert kennis met deze branche. “Ik begon bij een bakkerij in Oudenbosch. Later kreeg ik een aanstelling in Etten-Leur totdat mijn oog viel op een vacature bij Roland. De rest laat zich raden”, aldus Brans over zijn loopbaan.

Half twee

Hoe ziet een werkdag van Bert Brans eruit? “Ik begin om half twee met het voorbereiden van het brood. We bakken verschillende broodsoorten zoals tarwe, wit, volkoren en meergranen. Elk brood heeft zijn eigen specifieke productieproces. Na de broden volgt het klein brood zoals kadetjes, worstenbrood en krentenbollen. Hierna het hardbrood als stokbrood, pistolets en harde bollen en als laatste in de bakkerslijn maken we gebak, eierkoeken en het zogenaamd korstwerk als appelflappen. Ondertussen sorteren we de gebakken broden uit en maken een deel gereed voor transport naar ons filiaal in Roosendaal”.

Veelzijdig

Het mooiste aspect van zijn vak vindt hij de veelzijdigheid. “Brood is een complex product, in het productieproces kan veel misgaan. Het omgevingsklimaat, temperatuur en luchtvochtigheid, speelt hierin een bepalende rol. Tijdens het kneden van het deeg wordt constant gelet op temperatuur. Bij te hoge of te lage temperaturen kan het al fout gaan.

Dat geldt ook tijdens het rijzen van het deeg, een proces dat niet te snel mag gaan. Het bakken van vers brood is elke dag weer een uitdaging, een proces dat continu moet worden bijgestuurd. Het resultaat is een mooi, smaakvol brood met de juiste structuur, opgebouwd uit kwaliteitsgrondstoffen”.

Snuffelstages

Samen met drie medewerkers staat Brans dagelijks voor deze uitdaging. Hij werkt vier dagen achtereen en wisselt de zeer vroege dienst af met bakker/ondernemer Roland van Oers. “In toerbeurt beginnen we om half twee. Als Roland zo vroeg begint, ben ik om vier uur present ”.

Volgens Brans is het juist door de vroege diensten moeilijk om de jeugd te enthousiasmeren voor het bakkersvak. “Ze vinden het allemaal hartstikke leuk, vooral het bereiden van taarten, maar zodra het nachtwerk wordt, haken ze af. Onze bakkerij organiseert om die reden snuffelstages”.

Klussen

Op de dagen dat Bert vrij is ruilt hij het deeg in voor klusjes aan huis. “Ik klus heel graag, van kleine reparaties tot het vervangen van een complete badkamer. Er is altijd wel wat te doen in en rond het huis. Of ik thuis wel eens een taart bak? Nee nooit, dat laat ik graag aan mijn vrouw over, ook haar gebak smaakt heerlijk”.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief