Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Volgende stap bij metamorfose Josephbuurt

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal en woningcorporatie Alwel hebben een volgende stap genomen in het herontwikkelingen van een deel van de Josephwijk. In totaal worden er op termijn 229 woningen gesloopt en daar komen er zo’n 200 voor terug. “Inmiddels hebben we zo’n zeventig huishoudens kunnen uitplaatsen naar een andere woning”, aldus Tonny van de Ven.

Maandagmiddag ondertekenden Toine Theunis en Tony van de Ven beiden een anterieure overeenkomst. Daarin staan alle afspraken vastgelegd rondom de herontwikkeling, zoals wie verantwoordelijk is voor welke kosten, wat er gaat gebeuren met de parkeerplaatsen, het groen en ga zo maar door. “Alwel heeft het voorbereidende werk gedaan en nu is het aan de gemeente”, stelt Tony van de Ven. “De gemeente moet nu de procedure starten voor het bestemmingsplan.”

In eerste instantie is nog gekeken of de woningen niet behouden kon blijven, maar dat was niet het geval. “Deze woningen hebben er bijna honderd jaar gestaan”, stelt Van de Ven. “Ze zijn versleten en niet aanpasbaar. Dat is een harde boodschap geweest voor de bewoners, maar als ze eerlijk naar de woningen kijken dan weten ze ook dat het beter is om nieuwe woningen te plaatsen.”

Die bewoners hebben in het voortraject al enorm mee mogen denken met de toekomstige plannen, toch zullen niet alle bewoners terugkeren naar de Josephbuurt. “We gaan van 229 huurwoningen naar 200 woningen met een combinatie van huur én koop met verschillende prijsklassen. Het is dus niet realistisch om te denken dat iedereen terugkomt. Sowieso merken we dat bij dit soort herontwikkelingen vaak maar 10 tot 15 procent terugkeert naar hun oude wijk.” Het verschil in huurwoningen dat nu niét terugkomt in de buurt, gaat Alwel straks realiseren in de wijk Stadsoevers. “Het is nu al lastig om aan een betaalbare huurwoning te komen, dus het is van belang om dat aanbod in stand te houden.”

Daarom wordt er ook al ruim een jaar gewerkt aan het uit huis plaatsen van de mensen. “In totaal zijn er nu al zeventig huishoudens uit de buurt verhuist naar een andere woning in de gemeente Roosendaal.” Door dit geleidelijk aan te doen, blijven er ook huurwoningen beschikbaar voor andere huurders. “Uiteindelijk willen we in 2022 beginnen met de sloop, die spreiden we over drie fases en in 2026 moet alles klaar zijn.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief