Foto:

PvdA-fractie wil meer aandacht voor Roosendaalse Molukkers

ROOSENDAAL - Als het aan de lokale PvdA-fractie ligt, ondertekent burgemeester Han van Midden (net als vijftien andere burgemeesters) een oproep, waarin het nieuwe kabinet wordt gevraagd om het leed dat de Molukse gemeenschap is aangedaan eindelijk te erkennen en deze gemeenschappen te ondersteunen. Dat blijkt uit een brief van Michael Yap aan de burgemeester.


Het is ruim zeventig jaar geleden dat de eerste Molukkers per boot in de Rotterdamse haven arriveerden. Het verblijf van deze ex-KNIL-militairen en hun gezinnen in Nederland zou tijdelijk zijn, maar terugkeer naar de Molukken bleek onmogelijk gezien de politieke situatie. Ook in de buurt van Roosendaal werden in de loop van de jaren Molukse gezinnen ondergebracht, bijvoorbeeld in kamp Wouw. “Daar verbleven tot 1965 zo een vijftig tot zestig Molukkers. Vanaf de jaren vijftig/zestig vertrokken er een aantal gezinnen naar Roosendaal, naar onder meer de Philipswijk en later de Fatimawijk”, stelt Yap.

“De inmiddels zeer kleine eerste, maar ook de tweede en derde en vierde generatie maken deel uit van onze Roosendaalse samenleving. De PvdA vindt het belangrijk dat hun verhalen verteld blijven worden, als onderdeel van een gedeelde geschiedenis.” Daarom wil Yap dat burgemeester Han van Midden, net als een groep burgemeesters van andere gemeenten de oproep aan het nieuwe kabinet ondertekend. 

“Uit gesprekken met leden van de Roosendaalse Molukse gemeenschap horen wij dat erkenning van de Nederlandse regering veel voor hen zou betekenen. Daarnaast leeft in Roosendaal de vraag of – net als bijvoorbeeld in andere gemeenten – de gemeente wil onderzoeken of een beschermde historische status te verlenen aan de begraafplaatsen van Molukse KNIL-militairen.” Ook die vraag heeft Yap bij de burgemeester neergelegd.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief