Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Extra ruimte voor jongerenwoningen in Wouw: ‘Jongeren zijn nodig voor de leefbaarheid in het dorp’

Door: Remko Vermunt Algemeen

WOUW - De nieuwbouw van basisschool De Stappen en de verhuizing van het dorpshuis naar het voormalige Univé-pand zorgen ervoor dat er ruimte vrijkomt in het Geerhoekgebied in Wouw. Die ruimte willen de gemeente én omwonenden benutten voor met name jongerenwoningen. Dat staat vastgelegd in de Gebiedsvisie Geerhoek die het college van burgemeester en wethouders deze week heeft vastgesteld.

Basisschool De Stappen is bijna klaar met de nieuwbouw en daarna kan de voormalige basisschool gesloopt worden. Hetzelfde geldt voor het buurthuis Geerhoek dat gaat verhuizen naar het Univé-pand. “Dat was nog wel een discussiepunt, want sommige mensen willen het oude pand bewaren. Toch hebben we besloten om het voormalige buurthuis te slopen”, legt wethouder Inge Raaijmakers uit. “Als je hier woningen wil creëren voor jongeren, dan wil je dat zo goedkoop mogelijk doen. Ga je het pand in tact laten en er dan woningen in maken, dan wordt het veel duurder en dus niet meer betaalbaar voor jongeren.”

Participatie

Dat heeft de gemeente echter niet alleen besloten. Voorafgaand aan deze gebiedsvisie heeft een drietal bijeenkomsten plaatsgevonden met omwonenden én andere partijen uit Wouw, zoals de Dorpsraad, Vitaal Wouw en het bestuur van De Geerhoek. “Er zat geen jongere in de zaal en toch werd er door veel mensen gevraagd om jongerenwoningen”, lacht projectleider Wouter Wille. Er is afgesproken dat er een grote groene buffer komt aan de straatkant, er komen veel parkeerplaatsen én de straten Geerhoek en Strijp worden zoveel mogelijk ontlast qua verkeer.

Jongerenwoningen

“Er moest iets voor de jeugd komen”, legt Paul Sanders, één van de omwonenden, uit. Hij ging langs de deuren met briefjes om omwonenden mee te laten denken over de plannen voor het Geerhoekgebied. “Als we de vergrijzing in Wouw tegen willen gaan, dan moeten ook onze kinderen hier kunnen blijven wonen. Die jongeren hebben we echt nodig om de leefbaarheid in het dorp op peil te houden.” En daar is wethouder Inge Raaijmakers het helemaal mee eens. “Ik heb ook contact gehad met Hidde Poppelaars die mede verantwoordelijk is voor het initiatief ‘Wouwse Jeugd (Z)onder Dak’. Zij hebben ook de koppen bij elkaar gestoken om te komen tot een plan voor jongerenwoningen in Wouw.”

CPO-vorm

Die jongerenwoningen moeten er gaan komen op ongeveer de locatie van de huidige Geerhoek. “We weten nog niet of dat koop of huur gaat worden, maar er is ongeveer ruimte voor 14 appartementen. We willen dit echt samen met de jongeren oppakken in een soort CPO-vorm.” CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Dat betekent dat de jongeren op de stoel van projectontwikkelaar gaan zitten en zelf helemaal betrokken zijn bij de bouw van het complex. “Dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat deze woningen ook echt beschikbaar komen voor de Wouwse jeugd.”

Mix van woningen

Op de hoek Kloosterstraat/Strijp komen nog eens ongeveer 18 woningen. “De woningen aan de Kloosterstraat zullen, in onze beleving, wat duurder worden en dus vooral voor ouderen zijn. Dit is dan een nieuwe doorstroommogelijkheid. De andere woningen worden een mix van jongerenwoningen en starterswoningen en worden gebouwd door een ontwikkelaar.” Daarbij is het dus nog maar de vraag of de woningen wel echt ten goede komen aan de inwoners van Wouw. “We moeten ons houden aan de Woningwet en dat betekent dat we niet mogen discrimineren. Oftewel, we mogen iemand uit Wouw niet voortrekken.” Jack van Damme, Yvonne Doggen en Paul Sanders zijn als omwonenden in ieder geval tevreden met de visie die nu op tafel ligt. “We gaan nu verder met het traject, want om daadwerkelijk tot de bouw van iets nieuws te komen zijn we zo weer twee jaar verder”, aldus de wethouder.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief