Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Biggelaar tegen de vlakte: ‘Honderd appartementen en een nieuwe straat met winkels’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Oude tijden gaan herleven met het nieuwste plan voor winkelcentrum de Biggelaar. Het voormalige winkelcentrum en de bovengelegen parkeergarage gaan tegen de vlakte om plaats te maken voor nieuwbouw. In totaal moeten er zo’n 100 appartementen komen en op de begane grond komt ruimte voor winkels. Bijzonder is dat er ook een ‘nieuwe’ straat komt tussen het Tongerloplein en de Raadhuisstraat.

Winkelcentrum De Biggelaar staat al jaren leeg. Op 17 maart 2018 vertrok de laatste winkel uit het centrum en sindsdien staat het leeg. In de jaren die volgden zijn er verschillende plannen geweest om het winkelcentrum nieuw leven in te blazen. “het staat al een tijdje leeg, maar in die tijd hebben we niet stilgestaan”, stelt Douke van de Molen, namens de eigenaar van het pand. “Retail is op dit moment een lastig verhaal en we hebben lang gesproken met een ondernemer om hier één groot e-gamingcenter van te maken. Maar, dat is toch niet van de grond gekomen.”

Kerkstraat

Roosendaal Shopping B.V. (eigenaar van het pand) is daarom opnieuw naar de tekentafel gegaan. “Met dit nieuwe plan zorgen we echt voor een upgrade van de Roosendaalse binnenstad. Het idee voor dit plan komt van een oude tekening. Daarin zagen we dat er vroeger een straat lag tussen het Tongerloplein en de Raadhuisstraat. Die straat willen we terugbrengen om een verbinding te realiseren tussen het winkelgebied en het culturele gebied. Dat gaat een enorme boost geven aan de binnenstad”, stelt Van de Molen. Daarmee gaat de Kerkstraat die nu van de Molenstraat naar het Tongerloplein loopt, verlengd worden naar de Raadhuisstraat.

Onderzoek

Langs die straat komt aan twee kanten nieuwbouw met in de plint winkels. Daarboven is ruimte voor goede betaalbare woningen. “We hebben in ieder geval de intentie uitgesproken om dit te realiseren.” Want, hoewel er een plan ligt, moet nog wel onderzocht worden of dit alles wel mogelijk is. Daarom heeft Roosendaal Shopping B.V., samen met de gemeente Roosendaal, een intentieovereenkomst ondertekend. “We hebben elkaar een half jaar gegund om te onderzoeken of dit mogelijk is. Na dat half jaar kunnen we vertellen wat er wel kan én wat er eventueel niet kan”, stelt wethouder Cees Lok. 

Parkeergarage

In dat half jaar zal de architect onder andere het gesprek aangaan met de omgeving, maar er wordt ook gekeken naar de kosten en wie dat allemaal gaat betalen. Maar, er wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar de parkeermogelijkheden, want in het huidige plan gaat de parkeergarage boven de grond in ieder geval verdwijnen. “Maar met De Kring en de bioscoop om de hoek is die parkeergelegenheid wel nodig”, stelt Lok. Daarom wordt bekeken of die ondergronds gerealiseerd kan worden, want het parkeerniveau moet wel behouden blijven.

Meer beleving

Door de straat terug te brengen, moet er weer leven in de brouwerij komen in dit deel van Roosendaal. “In de afgelopen jaren is er veel leven uitgegaan met het vertrek van de winkels. Door woningen toe te voegen, gaat het weer leven.” Door in de winkelplint bijvoorbeeld horecazaakjes toe te staan of een verse bakker, hopen de partijen dat er meer beleving komt. “Er gaan veel meer mensen in de binnenstad wonen. Kijk bijvoorbeeld naar de transformatie van de V&D en de Dokter Braberstraat. Daarmee komt er ook meer vraag naar dit soort winkeltjes.” Hoewel nu het onderzoek gaat lopen, willen de partijen wel haast maken. “Het is niet de bedoeling dat dit nog jaren zo leegstaat, daar is niemand bij gebaat.”

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief