Cor Verbogt, Inge van Aalst en Joss Hopstaken verwelkomen Wilbert van Woerden als eerste klant die de set met nieuwe fietsroutes in ontvangst mocht nemen.
Cor Verbogt, Inge van Aalst en Joss Hopstaken verwelkomen Wilbert van Woerden als eerste klant die de set met nieuwe fietsroutes in ontvangst mocht nemen. (Foto: René Bruijnincx)

Twintig nieuwe fietsroutes voor Roosendaal 750 jaar

ROOSENDAAL – Sedert de oprichting van de Stichting Roosendaal 750, was een van de eerste initiatieven het creëren van een aantal fietsroutes in en rond Roosendaal. Als je de nu ontwikkelde routes op elkaar legt vormen ze samen de contouren van een roos en bij benadering het nieuwe stadslogo.


DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Aan de hand van historische thema's komt de fietser op plaatsen waar je normaal gesproken aan voorbijrijdt. Er zijn 10 themaroutes die je allemaal langs 2 tegengestelde richtingen kunt rijden. Het principe ervan is telkens dezelfde: je start bij de VVV op de Markt en komt daar ook altijd weer terug.

Initiatief
Inge van Aalst, directeur van de Roosendaalse VVV, is mateloos enthousiast over het product dat afgelopen vrijdag het levenslicht ziet. De set van 20 fietsroutes brengt historie en toekomst van de stad samen. "Het Wielerplatform heeft het idee bedacht en uitgewerkt. De toerfietsclubs de Bidon, Audax en de Kaaimannen hebben er de inhoudelijke invulling aangegeven. Zij hebben tenslotte de expertise om de recreatieve fietser via leuke en veilige paden de weg op te sturen", vervolgt zij. Cor Verbogt, voorzitter Roosendaal 750, vult haar daarin aan: "Alle initiatieven die we in aanloop naar dit feestjaar aangedragen kregen, hebben we getoetst aan de missie en visie van onze Stichting. Met name het feit dat deze activiteit door en voor Roosendalers is gemaakt en in gezamenlijkheid tot stand is gekomen, toont dat het uitstekend past bij de doelstelling van Roosendaal 750. Onze Stichting heeft dat initiatief onder andere financieel gesteund, waardoor het voor alle partijen de kwaliteit heeft gekregen welke het verdient".

Thema's
"De thema's die zijn gekozen beschrijven op speelse wijze de geschiedenis van Roosendaal", vertelt Joss Hopstaken, die de teksten bij de belevingspunten van iedere route schreef. "De Vlietroute, Suikerroute, Spoorroute, Turfroute, Plantageroute en de Rijke Roomse Route spreken voor zich. Maar ook de Heideroute, Commandoroute, Smokkelroute en Kreken & Bekenroute vertellen over Roosendaal en haar omgeving", ligt hij toe. Het mooie van de 10 routes is dat je ze op 2 manieren kunt fietsen. De Turfroute heeft bijvoorbeeld een oost- en west- variant, en zorgt er daardoor voor dat je op beide routes andere belevingspunten passeert. Die belevingspunten brengen het thema in feite weer tot leven. Inge van Aalst vat die methodiek op gepaste wijze samen: "Deze fietsroutes tonen de mooie plekjes in en rondom Roosendaal en de dorpen. Ze accentueren de geschiedenis van onze stad voor onszelf, maar zeker ook voor de toeristen die onze stad bezoeken. Voor hen is het een uitgelezen kans om hier te komen fietsen en onze stad en omgeving te leren kennen".

Uitdaging
De fietsroutes zijn gratis op te halen bij de VVV in Roosendaal, Wouw en Nispen. Daarnaast heeft de werkgroep, speciaal voor Roosendaal 750, een stempelkaart ontwikkeld. Daarop staan de stempelposten die bij de fietsroutes horen. Het is over het algemeen etablissementen waar ook voor de inwendige mens wordt gezorgd. "Als je alle routes hebt gereden en dus 20 stempels hebt verworven, krijg je een blijvend herinnering", voegt Inge van Aalst nog toe. "De stempelposten zijn herkenbaar middels een duidelijke Stempelpost Fietsroute Roosendaal sticker". Mensen die een of meerdere routes fietsen en merken dat er in de beschrijving een foutje zit worden nadrukkelijk verzocht dat te melden via info@vvvroosendaal.nl. "Want de routes blijven uiteraard na het feestjaar gewoon behouden, alleen is het feestelijke element van de stempelkaart na 31 december teneinde", besluit de VVV- directeur de presentatie van dit nieuwe initiatief.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESVacatures

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief