Politiek pleidooi voor start proeftuin aardgasvrije wijken Roosendaal

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ROOSENDAAL - Verduurzaming van de woningvoorraad in Roosendaal is een van de speerpunten van het Actieplan 'Roosendaal Futureproof'. Het aardgasvrij maken van bestaande wijken is hiervan een belangrijk onderdeel en wordt ook vanuit het Rijk gestimuleerd, onder meer via de verstrekking van subsidies om te kunnen starten met een zogeheten proeftuin voor het aardgasvrij maken van bestaande wijken. Voor de Gemeente Roosendaal een kans bij uitstek, zo vinden de fracties PvdA, D66 en Groenlinks.

In een gezamenlijke brief aan het college brengen de raadsleden Michael Yap (PvdA), Alex Raggers (D66) en Klaart Koenraad (GroenLinks) de mogelijkheden nog eens onder de aandacht van burgemeester en wethouders. Het drietal verwijst daarbij onder meer naar het schrijven dat op dinsdag 3 april is verstuurd naar alle gemeenten en waarin minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) én de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een oproep doen om twee concrete acties op te pakken: enerzijds het starten met proeftuinen voor aardgasvrije bestaande wijken en anderzijds het zoveel en zo snel mogelijk opleveren van aardgasvrije nieuwbouwlocaties.

Oproep

"Ten aanzien van nieuwbouwlocaties in Roosendaal wordt in Roosendaal al het principe gehanteerd om deze aardgasvrij op te leveren", weten de raadsleden. "Ten aanzien van bestaande wijken wordt in de brief opgeroepen om te starten met het aardgasvrij maken van deze wijken. Een oproep die wij onderschrijven. Het rijk stelt 90 miljoen euro beschikbaar voor gemeenten die in 2018 al kunnen starten met een proeftuin voor het aardgasvrij maken van bestaande wijken. Gemeenten moeten dan voor 1 juli 2018 een aanvraag indienen om in aanmerking te komen voor een decentralisatie-uitkering als bijdrage voor een in 2018 te starten proeftuin voor het aardgasvrij maken van een bestaande wijk. Een belangrijke partner hierin is de wooncorporatie Alwel die onlangs ook heeft aangegeven miljoenen te reserveren voor het verduurzamen van huizen."

Stand van zaken

Voor de fracties PvdA, D66 en Groenlinks reden om burgemeester en wethouders te vragen naar de huidige stand van zaken voor wat betreft de realisatie van hun duurzame visie op wonen en de daarbij behorende acties als opgenomen in het Actieplan 'Roosendaal Futureproof'. Daarnaast zijn zij benieuwd of het college, in samenspraak met de partners in Roosendaal, een aanvraag gaat indienen om in aanmerking te komen voor een bijdrage van het Rijk om dit jaar te starten met eerder genoemde proeftuin. Tot slot willen zij weten of het college ingaat op de oproep om in ieder geval de komende jaren te starten met het aardgasvrij maken van bestaande wijken in Roosendaal en of het college dit kenbaar maakt bij de VNG en de betrokken ministeries.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief