Trekkertrek KPJ Wouw voor meeste deelnemers een ‘ontspoorde hobby’

ROOSENDAAL – Er vinden in het zomerseizoen, van mei tot oktober, in de regio West-Brabant zo’n 15 Trekkertrek wedstrijden plaats. Die worden vaak georganiseerd door afdelingen van de KPJ, de Katholieke Plattelands Jongeren. KPJ Wouw organiseert haar wedstrijd media augustus, en afgelopen zondag was het dan ook feest.


Dat het weer bepalend is voor de activiteit zelf, valt bij deze wedstrijden sterk te betwijfelen. De deelnemers en toeschouwers zijn uiteraard geen doetjes, en al helemaal niet bang voor ‘een paar druppels regen’. Dat de sfeer vooral wordt opgebouwd dankzij de competitie, de wedstrijdspanning, het technisch ongemak en de uiteindelijke overwinning, moge duidelijk zijn.

Hoe het werkt

Robin van Eekelen, bestuurslid bij KPJ Wouw en betrokken bij de organisatie van deze Trekkertrek, is verantwoordelijk voor met name de technische kant van het evenement. Hij overziet van de zijlijn het deelnemersveld en neemt de tijd om enthousiast uitleg te geven over wat precies de bedoeling is: “Er wordt vandaag in 2 categorieën gereden. Je hebt de landbouwklasse, waaraan trekkers meedoen, die morgen weer gewoon de weg en het land op moeten. Daarnaast heb je de competitieklasse, waarmee je eigenlijk alleen aan Trekkertrek wedstrijden kunt deelnemen. Daar mag je de weg niet mee op, en dat zijn vooral ook gesponsorde trekkers”. Die sponsoring is hard nodig, want naast het deelnemen, is vooral het repareren en onderhouden van deze trekkers uitermate kostbaar. “Die trekkers zijn doorgaans opgevoerd, hebben een turbo en in ‘het geweld van de wedstrijd’ wil er af en toe wel eens iets kapot gaan. Meestal is dat het zwakste onderdeel. Dat moet dan worden gerepareerd en dat doen de meeste deelnemers van de competitieklasse ècht zelf”.

Sleepwagens

Op het terrein waar de Trekkerrek wordt gehouden staan twee sleepwagens. “De G-Force wordt gebruikt bij de landbouwklasse, en de Hyproslee is voor de competitieklasse. “De deelnemers aan de competitieklasse rijden diverse wedstrijden en verzamelen zo hun competitiepunten. Alleen al in de regio worden zo’n 15 wedstrijden verreden. In feite wordt het gewicht op de sleepwagen verplaatst, en daardoor komt het vooral op trekkracht van de trekker aan om de sleepwagen zo ver mogelijk te verplaatsen. De afgelegde afstand bepaalt je plaats in de volgende wedstrijd”. Omdat er nogal wat wedstrijden worden verreden, komen de organisatoren en deelnemers elkaar regelmatig tegen, waardoor het volgens Van Eekelen ook een soort familiefeestje is. “Ons kent ons. We kennen elkaars krachten en mogelijkheden van het materiaal waarmee gereden wordt. Misschien is dat ook wel de reden dat wij als KPJ Wouw langzaam maar zeker weer aan het groeien zijn. Steeds meer jeugd sluit zich aan. Natuurlijk is dat niet alleen vanwege de Trekkertrek, maar ook door alle andere activiteiten die er georganiseerd worden. “Die zijn specifiek voor de eigen leden en bestaan uit reisjes, excursies en het bezoek aan schuurfeesten bij andere KPJ-afdelingen.

Sfeer

Op het wat verregende wedstrijdveld staan toeschouwers en deelnemers als goede bekenden met elkaar te praten. Van Eekelen heeft in feite zijn werk voor het evenement gedaan en kijkt tevreden naar alles wat er gebeurt. “Vandaag heb ik een makkie. Ik ben vooral bij de voorbereiding betrokken”. Samen met KPJ-ers die bij de ingang staan, de kaarten verkopen, de deelnemende trekkers wegen en voor de start afvlaggen, is het ook voor hem belangrijk weer een geslaagd evenement te organiseren. En op het moment dat het ècht begint te regenen, gaat iedereen naar de grote tent, om te schuilen en iets te drinken. Het is tenslotte een feesttent, wel te verstaan.

BIJDRAGE RENÉ BRUIJNINCX 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief