Foto: Rocket Stories

JONG! zorgt voor nieuwe kersttraditie

ROOSENDAAL - Wie zijn buik, letterlijk óf figuurlijk, vol heeft van Kerstmis, hoeft niet meer noodgedwongen naar de woonboulevard. Het Roosendaalse theatergezelschap JONG! komt op woensdag 26 december (Tweede Kerstdag) en donderdag 27 december met drie voorstellingen van Kruimeltje. Het bekende verhaal van een Rotterdams straatschoffie dat op zoek gaat naar zijn 'thuis'. "Want vier muren maken niet meteen een thuis", vertelt Sander Nijssen.


Stichting JONG! Theater is een bekend gezicht in Roosendaal. Al acht jaar lang komt het theatergezelschap rond het begin van de zomervakantie met een geheel eigen vertolking van een sprookje. Afgelopen jaar was dat Aladdin, waarmee de Jongeren Cultuurprijs 2018 in de wacht werd gesleept en komend jaar wordt dat Pinocchio. Nieuw is dat het gezelschap nu ook met een kerstvoorstelling komt. "En voor het eerst blijven we heel dicht bij de basis", vertelt Sander Nijssen. Samen met Britt van Gastel is hij verantwoordelijk voor de regie én het schrijven van het script bij JONG! Theater. "Kruimeltje is een bekend verhaal en we willen de mensen geven waar ze voor komen." Toch zouden Britt en Sander zichzelf niet zijn, als er niet íets wordt afgeweken van het oorspronkelijke verhaal. "De rol van Wilkes (de voogd) wordt bij ons gespeeld door een vrouw in plaats van door een man; daardoor hebben we het verhaal enigszins moeten aanpassen."

Kleurenpalet

De hoofdrol bij deze voorstelling wordt vertolkt door Kaylee de Rijk. In juni speelde zij nog de rol van het aapje Abu in de musical Aladdin. Deze voorstelling zijn er 34 spelers, waarvan de jongste tien jaar oud is. "Iedereen krijgt bij ons een eerlijke kans. We selecteren niet op wie of wat je bent, maar op welke kleur je kan toevoegen aan ons palet." Daarnaast staat er ook bij deze JONG!-voorstelling een live-band op het podium die voor de muziek zorgt. "De kostuums, de muziek en het script wordt allemaal door onszelf gemaakt. Alles is uit eigen hand." Uitdaging hierbij is dat het allemaal zo realistisch mogelijk moet zijn. "Bij de zomervoorstellingen kunnen we ons soms nog verstoppen achter een vloek of de kracht van magie, maar bij deze voorstelling kan dat niet. Er wordt niet gevlogen, er zijn geen elfjes en geen aapjes. De bezoeker moet zich echt kunnen inleven in het verhaal." Sander Nijssen verwacht dan ook dat dit verhaal een stuk aangrijpender wordt dan voorgaande voorstellingen. "Er gebeuren nou eenmaal dingen met Kruimeltje die je niet in de koude kleren gaan zitten."

Kaartverkoop

Wie de voorstelling van Kruimeltje wil zien, moet er echter wel snel bij zijn. Van de drie voorstellingen zijn er al twee zo goed als uitverkocht. "We hebben op 27 december een extra speelmogelijkheid gecreëerd door om 19.30 uur een avondvoorstelling toe te voegen." Hoewel die voorstellingen allemaal nog gespeeld moeten worden, kan Nijssen in ieder geval al verklappen dat er ook volgend jaar een kerstproductie zal komen van stichting JONG! Theater. "We willen hier een nieuwe kersttraditie van maken", legt Nijssen uit. "Door het wegvallen van Hofplein is een grote groep spelers hun honk kwijtgeraakt. Wij willen, ook voor deze spelers, een 'thuis' creëren." Daarnaast wil directeur van De Kring, Jan-Hein Sloesen, graag een kerstprogrammering aanbieden in samenwerking met lokale gezelschappen. "En voor onszelf is het ook fijn, want nu zien we de spelers vaak een half jaar niet. Met twee voorstellingen blijft het balletje rollen en dat is zowel voor ons, als voor de spelers erg belangrijk."

Kijk voor kaarten op www.dekringroosendaal.nl 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief