TOtaal DAN examen kandidaten en Referees.
TOtaal DAN examen kandidaten en Referees. Foto: con voermans

TOtaal Karate Nederland DAN examens in Terheijden

Sport en vereniging

ROOSENDAAL - Karate-do SAN (Roosendaal) leraar en Hanshi Sö-gö Ryu Nederland (TOtaal Karate Nederland = TKN) Con Voermans (Etten-Leur) heeft afgelopen zaterdagochtend in zijn eigen ontwikkelde stijl TOtaal Karate (Sö-gö Ryu genoemd in het Japans) voor de vierde keer DAN examens gehouden.

Geslaagd voor hun 1e DAN zijn: Jeroen van Haperen (Roosendaal), Engelbert de Wit (Terheijden), Thomas de Wijs (Made) en Michael Vervoort (Terheijden). Geslaagd voor 3e DAN zijn: Anthonie van den Buuse (Vlissingen) en Taco van der Dussen (Breda). Geslaagd voor 4e DAN: Jose van den Diepstraten (Terheijden).

Het examen panel ter beoordeling bestond uit de volgende examinatoren / referees: Chief referee Joop Weeland (Barendrecht), Plv Chief referee Remon Hartkamp (Leeuwarden), Referee Tim Fenijn (Alkmaar), Harald van der Bol (Geffen), Roeland de Rijk (Roosendaal), Dave Pieplebos (Sliedrecht).

Weerbaarheid en toepasbaarheid

Door het gevecht centraal te zetten op het examen om zo te gaan met vermoeidheid, stressbestendigheid en doorzettingsvermogen. Waarbij aan het begin van het examen veel aandacht was voor de uitvoering van de technieken, waar de logica en het kunnen toepassen per individu de persoonlijke aandacht kreeg. Gaandeweg het examen werd steeds de nadruk gelegd op weerbaarheid en toepasbaarheid, geen vormen in trainen die toch niet werken, maar alles eerst gecontroleerd uitvoeren en daarna vol, realistisch op het stootkussen.

Zowel geven als blokken

1e DAN is vooral bedoelt om alle technieken van grote afstand zowel te geven als te blokken. Bij het 2e Dan wordt dit omgedraaid, technieken van korte afstand, in vechten en door combineren. Con heeft zijn Dan programma 1e tm 6e zo opgebouwd dat bij de eerste 3 DAN examens het programma bepaalt is. Waarbij ook eigen in breng gewenst is, de visie en behoefte van de Karateka. Vanaf 4e Dan en hoger is de kandidaat zelf verantwoordelijk voor zijn eigen programma.

SUHARI

SUHARI principe wordt zo geheel doorleeft. SU, de leraar doet voor de leerling doet na, alles in basis modus. HA de leerling kopieert zijn leraar wanneer de technieken ingewikkelder worden, echter hier is nog steeds geen ruimte voor eigen inbrengen. RI de leerling gaat zelf zaken aanpassen naar behoefte, o.a. gewicht, fysiek, wel of geen contact etc. TOtaal karate steekt vooral in op de RI. Als een kandidaat bruine band 1e Kyu heeft, mag hij zelf beslissen. Mocht dit niet wenselijk zijn voor een kandidaat, kan hij een op maat uitgewerkte examen programma krijgen.

Hybride karate stijl

TO staat voor richting, verandering. TOtaal Karate is een hybride karate stijl waar semi en full contact elkaar kunnen vinden. Con heeft op verzoek van oud voorzitter vd KBN Herman van der Meulen (Haarlem) een trainingssysteem ontwikkeld Sö-gö Ichi Shobu om het nationale team mentaal en fysiek uit te dagen, vanuit dat systeem is later het DAN programma ontwikkeld. Bij het 1e DAN programma hebben wijlen Shihan Jan Kallenbach Kyokushin (Amsterdam) de aller eerste Europees kampioen zwaargewicht van de KBN en Gert Jan Martens (Amsterdam) stijlvertegenwoordiger van de WADO meegeholpen in het fine tunen van het programma, waarvoor veel respect en dankbaarheid!



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief