Afbeelding

Maarten van Trijp wint zinderende editie Dorpenomloop

Nieuwsbrief

SINT WILLEBRORD – Wielrenner Maarten van Trijp zag zondag zijn droom in vervulling gaan. Hij schreef in Sint Willebrord de 41e editie van de Rabobank Dorpenomloop zijn naam. Het was dé koers waar hij zijn zinnen op had gezet. Als kinds af van aan droomde hij ervan om de Dorpenomloop te winnen. Het was dé wielerronde die in ‘zijn achtertuin’ werd gehouden.

De Dorpenomloop was vanaf het begin af aan spannend. Bij de eerste doorkomst wist een groep van tien renners een kleine voorsprong bij elkaar te fietsen. Het peloton wist het gat naar de kopgroep snel te sluiten.

Ontsnapping

Met nog vijftig kilometer te gaan brak het peloton in verschillende kopgroepen. De laatste vluchters werden op ongeveer 33 kilometer van de eindstreep ‘opgeslurpt.’ Deze groep werd vooral aangevoerd door Roompot-Nederlandse Loterij en Delta Cycling Rotterdam. Uiteindelijk wist Van Trijp uit een kopgroep van vijftien renners te ontsnappen waarbij hij de laatste kilometers solo reed. De achtervolgers wisten Van Trijp in de finale met het nodige bochtenwerk niet meer af te troeven. Op ruime afstand eindigde beloftenkampioen Fabio Jakobsen van SEG als tweede en Raymond Kreder van Roompot als derde. Jakobsen won de sprint van Kreder. Vierde werd de Italiaan Danilo Napolitano van Wanty en vijfde Elmar Reinders van Roompoot.

_DSC7596

Bijzondere winst

Voor Van Trijp was de winst in De Dorpenomloop bijzonder. Twee jaar geleden botste de renner die in de Belgische grensplaats Essen woont tegen een auto aan. Een zware revalidatie met meerdere operaties volgde. Bij Metec-TKH kreeg hij vorig seizoen de kans om zijn rentree te maken. Dit jaar had hij zich voorgenomen om te vlammen in de Dorpenomloop. Zo had hij zijn best gedaan om het parcours vooraf goed te verkennen.  Daar slaagde hij uiteindelijk in met een sensationele overwinning.

Recordaantal bezoekers

De organisatie van de Dorpenomloop kijkt tevreden terug op de 41e editie. Mede dankzij het mooie weer waren er 21.000 bezoekers op de been. Een absoluut record. “We zijn ontzettend trots. In alle dorpen keken ontzettend veel mensen”, vertelt voorzitter Corrie Maas. Voor het eerst was de start dit jaar bij het gemeentehuis. De renners kwamen aan de achterzijde de centrale hal binnen, fietsend en wel. Daar tekenden ze de presentielijst en gingen ze naar het bordes om de ploegenfoto te maken. Mogelijk wordt deze opzet volgend jaar herhaald. Maas: “Het is ons in ieder geval heel goed bevallen. De gemeente Rucphen heeft zich ontzettend goed geprofileerd!”

_DSC7525

Vlekkeloze wedstrijd

Dit jaar deden 22 ploegen mee, waaronder een aantal procontinentale teams. Dit jaar kwam Roompot-Nederlandse Loterijen voor het eerst naar Rucphen. “We hadden weer een groot internationaal veld. De wedstrijd zelf verliep vlekkeloos. Er waren geen valpartijen, alleen een paar kleine schermutselingen”, blikt Maas terug. Een Italiaanse wedstrijdleider beoordeelde de Dorpenomloop. Die gaf weer een bijzonder hoog rapportcijfer aan de organisatie. Inmiddels ligt er zelfs officieel toestemming om van de Rucphense wielerronde een koers te maken op het allerhoogste UCI 1.1-niveau. “Daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee. De Dorpenomloop is momenteel een UCI 1.2-wedstrijd”, geeft de voorzitter aan. Overigens hangt het van de financiën af of de Dorpenomloop in de toekomst daadwerkelijk een UCI 1.2-status krijgt. De kosten voor het organiseren van zo’n wedstrijd liggen aanzienlijk hoger. “Maar het is mooi dat we dat vertrouwen al krijgen”, besluit Maas.

_DSC7568

 

Dorpenomloop1

Dorpenomloop2

Dorpenomloop3

Dorpenomloop4

FOTO'S CORINE ROKS

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief