Koor Martinuskerk tijdelijk op non-actief: ‘Jammer dat we niet gezamenlijk kunnen zingen’
<p>&nbsp;Als solist voorziet cantor Jack van Overveld de vieringen toch nog van een muzikale noot.</p>

 Als solist voorziet cantor Jack van Overveld de vieringen toch nog van een muzikale noot.

(Foto: Corine Roks)

Koor Martinuskerk tijdelijk op non-actief: ‘Jammer dat we niet gezamenlijk kunnen zingen’

SCHIJF - Sinds de uitbraak van corona staat het kerkkoor op non-actief. Zo ook in de Martinuskerk van Schijf, waar cantor Jack Van Overveld als solist de vieringen toch nog van een muzikale noot voorziet.


Dat doet hij samen met Janus Vriends als organist. “Ik sta dan voor in de kerk en maak gebruik van een microfoon. Ik zing de liedjes uit het kerkboekje, elke week weer een verrassing. De uitgaven krijgen we van de Abdij van Berne Heeswijk”, geeft Van Overveld uitleg over de liturgie. Als cantor, die in het koor de taak als voorzanger heeft, is hij wel bekend met solo performances. Over de regels voor een koor in het kader van corona zegt hij het volgende: “Voor kerkkoorleden, doorgaans van een wat oudere generatie, gelden strenge regels. Met zingen worden vloeistofdeeltjes gemakkelijk verspreid, daarom moeten koorleden op minimaal zes meter afstand staan opgesteld. Tenzij je allen in dezelfde richting zingt, dan geldt de anderhalve meter regel. Een zigzag opstelling zou kunnen, maar wij hebben gekozen voor deze veilige vorm.”

Meezingen

Aanvullend zegt hij nog: “Iedereen vindt het jammer dat we niet gezamenlijk kunnen zingen. En als ik tijdens de viering mijn liederen zing, zie ik in de kerkbanken de koorleden zachtjes meezingen.” Over het repertoire deelt Van Overveld mede: “Dezelfde lieden als voorheen, maar dan niet meerstemmig. De liturgische liedjes zijn me meestal wel bekend, en anders worden ze door de week ingestudeerd.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief