Cyclocross Rucphen mikt nog steeds op datum 3 februari
Foto: Corine Roks

Cyclocross Rucphen mikt nog steeds op datum 3 februari

RUCPHEN - Spannende tijden voor de wielerliefhebbers. Gaat de internationale cyclocrosswedstrijd Cyclocross Rucphen nog door of niet? Voorlopig mikt organisator Stichting Wielerpromotion Rucphen op 3 februari. Externe factoren zijn echter bepalend.


Daags voor Kerstmis kwam het bestuur van de Stichting Wielerpromotion Rucphen met de mededeling dat de op 17 januari 2021 geplande Cyclocross Rucphen op die dag geen doorgang kan vinden. “Hoewel de voorbereidingen al in een vergevorderd stadium zijn en ook de aanleg van het parcours al nagenoeg gereed is, maakt de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19 en de daarop gebaseerde Ministeriële regeling het doorgaan van de wedstrijd op die dag onmogelijk,” zo meldde voorzitter Kees Kools toen namens de stichting. “De organisatie heeft met steun van KNWU, NOC/NSF, sponsoren en de Gemeente Rucphen er alles aan gedaan om de wedstrijd doorgang te kunnen laten vinden. Wedstrijden voor topsporters die actief zijn in cyclocross, worden in de wet echter niet als uitzonderingssituatie genoemd. Het heeft bovendien geen zin dit ter discussie te stellen, ook al omdat het aantal besmettingen, ook in de gemeente Rucphen, alleen nog maar toeneemt. Algemene gezondheid gaat altijd boven een sportief gebeuren.”

Externe factoren

Wel gaf hij daarbij aan dat als alternatieve datum 3 februari uit de bus was gerold, hierbij de hoop uitsprekend dat het aantal coronabesmettingen tegen die tijd afneemt en dat dit ertoe leidt dat de regelingen wat versoepeld worden, zodat de wedstrijd gewoon door kan gaan. Die hoop koestert Kees Kools nog steeds, al houdt hij nadrukkelijk een slag om de arm. “We zijn constant in overleg met de betrokken partijen,” zegt hij. “Er spelen echter verschillende externe factoren mee. Eén daarvan is de internationale wielerkalender. Op 30 en 31 januari vindt in Oostende het WK veldrijden plaats. Dat betekent dat hierna heel veel veldrijders gaan trainen voor de wegwedstrijden. Het verder opschuiven van de Cyclocross Rucphen heeft dan nog nauwelijks nut, want ook voor live tv-uitzendingen is ons evenement dan niet meer zo interessant. Dat is wel een belangrijke voorwaarde, zeker ook omdat onze sponsoren graag wat exposure willen. Verder opschuiven is eigenlijk ook niet mogelijk. Op 21 februari is de Sluitingsprijs in Oostmalle. Met deze cross wordt het veldseizoen officieel afgesloten.”

Onzeker

Mocht de Cyclocross Rucphen op 3 februari gewoon doorgang kunnen vinden, dan is de Stichting Wielerpromotion Rucphen er volledig op voorbereid, zo maakt Kees Kools duidelijk. “We zijn al zo ver gevorderd met de aanleg van het parcours, dat we onze zaken heel snel op orde kunnen hebben. We blijven er alles aan doen, maar kunnen momenteel niet meer dan de verdere ontwikkelingen afwachten. Het blijven onzekere tijden en daarmee blijft ook de uitkomst onzeker.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief