Links Ineke Zopfi, rechts Wendy Kragt.
Links Ineke Zopfi, rechts Wendy Kragt. Foto: Corine Roks

Vinkenbos geniet van het groene schoolplein: ‘Het is nuttig én leuk’

Door: Corine Roks Algemeen

SPRUNDEL – Leerlingen uit de bovenbouw van basisschool Vinkenbos uit Sprundel hebben geluk, hun schoolplein loopt naadloos over in het Fatimapark, het groene hart van Sprundel. De speelplaats aan de voorzijde heeft in 2020 een vergroening ondergaan. Uitdagende elementen zoals de stappalen, de tunnel en de moestuintjes bieden vermaak aan de jongere kinderen. De allerkleinste van Kober kinderopvang leven zich bij mooi weer uit op het naastgelegen blotevoetenpad. Met het aanbod in groen speelplezier zit het wel goed op de Sprundelse basisschool.

“Vorige week is de tennistafel geplaatst. Een groene, deels bekostigd met geld uit de kledingactie dat de ouders organiseren, en deels uit het budget van de school. Dit spelelement stond hoog op het lijstje van onze bovenbouwleerlingen”, geeft directeur, Ineke Zopfi, uitleg.

De speeltoestellen op het achtergelegen plein gaan op in het decor aan groen, de omheining draagt daar voor een belangrijk deel aan bij. “Geen hekwerk maar houten palen die in een natuurlijke golvende beweging zijn geplaatst”, vult Zopfi aan.

Wadi

Het nuttige wordt bij Vinkenbos met het aangename verenigd, daarvan getuigt de wadi die door de gemeente is aangelegd om het overtollige regenwater op te vangen. Unit Manager, Wendy Kragt, van Kober kinderopvang hierover: “Met het blotevoetenpad, de buitenkeuken en bruggetje. Alleen als de wadi droogstaat maken de allerjongsten hiervan gebruik, zo niet, dan spelen onze kinderen op het schoolplein voor”.

Kober kinderopvang Sprundel telt dit schooljaar twee peutergroepen, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. De bassischool heeft dit schooljaar vijftien groepen leerlingen. “We werken in de pauzes met tijdsloten anders wordt het te druk op de schoolpleinen”, geeft Ineke Zopfi uitleg.

Beton

Het schoolplein aan de voorzijde heeft in 2020 een vergroening ondergaan. “We hebben hiermee gewacht tot het nieuwe hekwerk was geplaatst zodat het plein na schooltijd niet meer gebruikt kan worden door voetballende jeugd. Voorheen bestond het schoolplein uit één grote massa beton. Voor de vergroening hebben we subsidie aangevraagd bij het Prins Bernhard Cultuurfonds. Met dit geld en een deel uit eigen budget hebben we het schoolplein vergroend”, geeft Ineke Zopfi aan.

Voor het project werd een bedrijf benaderd gespecialiseerd in het ontwikkelen en realiseren van buitengroen. Ook de gemeente Rucphen heeft meegedacht aan de invulling van een groene leef- en speelomgeving.

Moestuinen

Kragt over het resultaat: “Een zandbak met zonwerend doek erboven, een tunnel, stappalen en een grote moestuin met aardbeien, tomaten, radijsjes en wortelen. De moestuinen worden in de vakanties door ons verzorgd. Tijdens schooltijd dragen de kleutertjes hiervoor zorg waarbij zij hulp krijgen van een ouder uit de tuinbouw”.

Zopfi over de nieuwe aanwinst: “De berg met de tunnel moet worden opgeknapt. Het groen is vertrapt door de sneeuwpret van deze winter”. De reacties van de kinderen zijn unaniem positief, ook de ouders reageren enthousiast op de facelift van het schoolplein. “Al krijgen we wel te horen dat broeken en schoenen nu sneller slijten”, lachen de dames.

Voor de jeugd die zich graag mobiel voortbeweegt bieden de het trap- en step speelgoed uitkomst. “Met de komst van de groenen elementen leren ze zo goed manoeuvreren. Het vergroende schoolplein biedt uitdaging, precies wat leerlingen in hun ontwikkeling nodig hebben”, waarbij de directrice tipt: “En respect voor de natuur”. Zo zijn eekhoorntjes een dagelijkse verschijning en heeft het koolmeesje zijn nest gebouwd in het vogelhuisje. “Al spelenderwijs koppelen we deze elementen aan het onderwijs”, besluiten de dames.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief