Rucphen wacht op 18 december weer het nodige wielerspektakel.
Rucphen wacht op 18 december weer het nodige wielerspektakel. Foto: JvT

Wedstrijd wereldbeker cyclocross in Rucphen

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - Goed nieuws voor de wielerfanaten in de regio. Stichting Wielerpromotion Rucphen mag op zaterdag 18 december een wedstrijd voor de wereldbeker cyclocross organiseren. Union Cycliste Internationale (UCI) gaf hiervoor maandag groen licht.

Het zal voor veel sportliefhebbers een verrassend bericht zijn. Eerder dit jaar nog gaf Stichting Wielerpromotion Rucphen aan grote problemen te ondervinden bij het vinden van een geschikte datum voor de Cyclocross Rucphen, haar jaarlijkse internationale cyclocross. Door een overvolle wedstrijdagenda, door de wedstrijden om de wereldbeker en allerlei andere klassementswedstrijden, viel de aanvankelijk geplande datum van 22 januari 2022 samen met de Cyclocross Hamme, een X2O-klassementswedstrijd in België. Het gevolg daarvan zou zijn dat het voor de Cyclocross Rucphen nagenoeg onmogelijk zou worden om deelnemers van naam aan de start te krijgen. En dat maakt weer dat bijvoorbeeld een Cyclocross Rucphen minder interessant wordt voor de grote sponsoren. Sponsoren die het juist mogelijk maken dat de rest van het programma voor onder anderen nieuwelingen en junioren georganiseerd kan worden.

Uitgelezen kans

“De Cyclocross Rucphen had voor zichzelf al besloten om de datum van de cross naar 5 februari 2022 te verschuiven, net na de wereldkampioenschappen,” vertelt Kees Kools, voorzitter van Stichting Wielerpromotion Rucphen. “Die datum was voor ons nog net acceptabel. Rond die tijd stoppen veel renners namelijk al met cyclocross om zich voor te bereiden op het wegseizoen.” 

Toen had de stichting nog geen weet van wat er nog op haar pad zou komen. Enige weken geleden werd zij namelijk benaderd door Flanders Classic, de organisator van de wereldbekerwedstrijden, met de vraag of zij in staat en bereid was om een wedstrijd voor de wereldbeker te organiseren. Kees Kools meldt dat hij met zijn mensen heel goed over het voorstel heeft nagedacht en vervolgens heeft besloten om zich inderdaad kandidaat te stellen. “Als je een dergelijke kans krijgt, moet je die pakken. Dit is een uitgelezen kans om de Cyclocross Rucphen en de gemeente Rucphen nog eens goed op de kaart te zetten, geeft hij aan.“

Mooi visitekaartje

De brandbrief die hij de UCI stuurde naar aanleiding van het gelijktijdig op de kalender plaatsen van de Cyclocross Rucphen en de Cyclocross Hamme heeft er mogelijk aan bijgedragen, stelt Kees Kools vast. “Al hebben we natuurlijk internationaal ook onze contacten. Bovendien hebben we met de organisatie van het NK veldrijden vorig jaar al een mooi visitekaartje afgegeven en laten zien dat we uitstekend in staat zijn om grote wedstrijden te organiseren. We zijn in ieder geval heel blij en trots met de toewijzing van de wereldbekerwedstrijd. Het betekent dat hier straks de absolute wereldtop aan de start verschijnt. De wedstrijden voor de dames elite en heren elite zullen ook rechtstreeks op tv worden uitgezonden. De andere wedstrijden, voor de junioren en nieuwelingen, moeten nog worden vastgesteld. Ook dit zijn internationale wedstrijden. We hebben er alle energie voor, maar die zullen we voor het vervolgtraject ook echt nodig hebben.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief