Wim Vergouwen: 'Jongeren kunnen ons helpen met de verdere digitalisering van archief om er zeker van te zijn dat de geschiedenis van Sprundel voor ons nageslacht bewaard zal blijven'
Wim Vergouwen: 'Jongeren kunnen ons helpen met de verdere digitalisering van archief om er zeker van te zijn dat de geschiedenis van Sprundel voor ons nageslacht bewaard zal blijven' Foto: Alexander Vingerhoeds

‘Geschiedenis van Sprundel voor ons nageslacht bewaren’

Door: Krijn ten Hove Algemeen

SPRUNDEL - Nadat oprichter Tinus van de Maagdenberg stopte als voorzitter nam Wim Vergouwen in 2001 die rol op zich. Inmiddels heeft hij geen actieve bestuursfunctie meer maar is als erevoorzitter van de Sprundelse heemkundekring Onder Baronie en Markiezaat nog altijd nauw betrokken.

“Aanleiding om mij voor de Heemkundekring Sprundel in te zetten was toch wel om de geschiedenis van Sprundel beter te leren kennen, hoe het zo geworden is als het nu is. Ik merk dat daar nog altijd behoefte is naar ‘herkenbare’ geschiedenis. Men is geïnteresseerd in oude foto’s en documenten van hun directe voorouders, waar ze gewoond hebben, hoe ze geleefd hebben.” 

Tentoonstelling

Een heemkundekring wordt vaak gezien als een ouderenclub, vertelt Vergouwen. “Toch zien we ook wel dat bij tentoonstellingen steeds meer jongeren komen kijken. Daarom hopen we ook dat een aantal van deze jongeren zich bij ons wil aansluiten. Ze kunnen ons helpen met de verdere digitalisering van archief om er zeker van te zijn dat de geschiedenis van Sprundel voor ons nageslacht bewaard zal blijven.” Gevraagd naar wat op hem de meeste indruk gemaakt heeft in zijn periode dat hij bij de Heemkundekring Sprundel is betrokken, noemt Vergouwen de jaarlijkse grote tentoonstelling in het laatste weekend van november in gemeenschapshuis De Trapkes. “Dit jaar voor de 35e keer. We kunnen we weer veel bezoekers verwachten. Veel bezoekers zien de jaarlijkse tentoonstelling als een reünie van Sprundelaren en is de belangstelling onverminderd groot.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief