Foto: Corine Roks

Regerend wereldkampioen driebanden ereburger gemeente Rucphen

RUCPHEN - Voor de tweede maal in de geschiedenis werd een inwoner van de gemeente Rucphen onderscheiden met het ereburgerschap. Het is de hoogste gemeentelijke onderscheiding die de Gemeente Rucphen aan een inwoner kan toekennen. De eer ging naar biljarter Dick Jaspers uit Sint Willebrord. Onder toeziend oog van de nieuwe gemeenteraad maakte burgemeester Marjolein van der Meer Mohr dit dinsdagavond aan de verbaasde wereldkampioen driebanden bekend.


Dit gebeurde in de raadszaal van het gemeentehuis waar Jaspers naast de gemeenteraad werd opgewacht door zijn familie. Bij het zien van een grote actiefoto begon er bij Jaspers wat te dagen. Met luid applaus werd hij onthaald.

Ambassadeur

“Je hebt de gemeente Rucphen op een bijzondere positieve wijze op kaart weten te zetten, met een enorme lijst aan prijzen waaronder vijf keer de titel wereldkampioen driebanden, vijf keer het Europees Kampioenschap driebanden, zes keer winnaar van de World Cup overall, 27 keer als winnaar van de World Cup Tournament, 21 keer heb je de Nationale titel behaald en in 2009 werd je winnaar van de World Games. Met deze overwinningen kun je wel spreken van een groot ambassadeur van de gemeente Rucphen waarbij je op een bijzondere manier hebt bijgedragen aan de positieve beeldvorming van deze gemeente. Dit heeft de gemeenteraad op 2 februari 2022 doen besluiten aan jou het ereburgerschap toe te kennen,” spreekt de burgemeester Jaspers toe.

Erepenning

Het is de tweede persoon die deze eer te beurt valt. De eerste werd toegekend aan oud- burgemeester Wim du Chatinier bij zijn afscheid in 2000. Hij overleed in 2014. Het ereburgerschap is de hoogste gemeentelijke onderscheiding van de Gemeente Rucphen. Biljarter Dick Jaspers is nu de enige persoon met deze uitzonderlijke onderscheiding die bestaat uit een zilveren erepenning met oorkonde. Maar niet alleen heeft hij nu de titel ereburger op zijn naam, in 2002 ontving de biljarter met het driebanden als zijn grote specialiteit ook al een Koninklijke Onderscheiding als officier in de Orde van Oranje Nassau. Met deze onderscheiding is hij binnen de gemeente Rucphen eveneens uniek.

Bescheiden

“Ik ben enorm verrast, Heidi en ik waren uitgenodigd voor een etentje met het college, en dan blijkt dat iedereen in het complot zit. Ik ben heel blij met deze onderscheiding, maar het is en blijft natuurlijk mijn werk,” aldus de bescheiden Jaspers. Hij vervolgt: “ En ja, als ik op internet kijk en ik zie Sint Willebrord achter mijn naam staan, dan ben ik echt trots op mijn dorp. Deze penning krijgt een prominente plek in mijn prijzenkast die, zoals de burgemeester al aangaf, behoorlijk vol staat. Maar voor deze bokaal maak ik graag plek, dan maar wat bekers naar de zolder,” grapt Jaspers.

Google Maps

De biljarter (56) laat verder weten nog zeker wat jaren door te gaan en op de vraag of zijn collega- biljarters weten waar de gemeente Rucphen ligt, is het antwoord: “De meeste inmiddels wel, maar vooral de buitenlandse spelers denken bij Nederland voornamelijk in grote steden, voor een gemeente als Rucphen moeten ze echt even zoeken in Google Maps.” Moeder Jaspers volgt iedere wedstrijd. “Hij appt mij altijd, hoor. Ik krijg dan een tekstje als: ‘Ik ben door naar de kwart of door naar de halve’. Zus Marga vult aan: “En naast het biljarten doet onze Dick ook nog aan zwemmen en hardlopen. Knap hoor, hoe hij dat allemaal combineert.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief