Foto: archief Weekblad de Bode

Hulpactie voor oud-bokser Rudi Lubbers loopt als een trein

  Algemeen,Nieuws

SINT WILLEBRORD - Het aantal reacties op de deze week gestarte hulpactie voor oud-bokser Rudi Lubbers is overweldigend. In een paar dagen tijd ontving oud-wielrenner Rini Wagtmans (foto) uit Sint Willebrord, die de actie coördineert, al meer dan duizend e-mails.


"Indrukwekkend", zegt Rini Wagtmans die dinsdagavond samen met een zoon van Lubbers en de maker van de aflevering Andere Tijden Sport in De Wereld Draait Door (DWDD) verscheen."Er wordt heel enthousiast gereageerd. Ook via Twitter en Facebook stromen de reacties binnen van mensen die geld willen doneren." Het gaat daarbij volgens hem om uiteenlopende bedragen. "Je hebt nu eenmaal goed bedeelde en minderbedeelde mensen", zegt hij met gevoel voor understatement.

Gevierd bokser

De hoofdpersoon in het hele, Rudi Lubbers, kan immers op z'n minst als onfortuinlijk worden omschreven. Ooit was hij een gevierd bokser. Hij won meerdere nationale titels in zowel het halfzwaargewicht als het zwaargewicht en vertegenwoordigde Nederland twee keer op de Olympische Spelen, in 1964 en 1968. Als prof ging hij in 1973 het gevecht om de Europese titel in het zwaargewicht aan tegen de Brits-Australische Joe Bugner. In Londen verloor hij die partij echter op punten

Muhammed Ali

Twee jaar later beproefde Rudi Lubbers zijn geluk in een Europees titelgevecht in het halfzwaargewicht. In Turijn werd hij door zijn Italiaanse tegenstander Domenico Adinolfi echter knock-out geslagen in de tweede ronde. Lubbers' meest memorabele partij echter was die tegen de grote Muhammed Ali. In Jakarta in Indonesië bleef Rudi Lubbers twaalf ronden lang overeind tegen de Amerikaanse bokslegende, om uiteindelijk op punten te verliezen.

Armoede

Nu, 46 jaar later, leeft de vroegere topsporter Rudi Lubbers in Bulgarije in zware omstandigheden in een aftandse Volkswagenbus, samen met zijn vrouw en een twintigtal zwerfhonden. Het programma Andere Tijden Sport toonde zondagavond beelden van de armoede waarin de voormalige bokser leeft. Met flinke vorst en in de bus zonder verwarming vraagt Lubbers zich af of hij op deze manier de winter wel gaat overleven.

Coördinatie

De uitzending maakte veel los onder de kijkers van het programma. Oud-wielrenner Rini Wagtmans uit Sint Willebrord, die zich al eens eerder over de oud-bokser ontfermde, werd door de programmamakers gevraagd om een hulpactie voor Rudi Lubbers te coördineren. "Ze kwamen bij mij terecht omdat ik me vroeger ook al heb beziggehouden met sportmensen die in de problemen waren geraakt. Ik heb er een paar uur over nagedacht en overlegd. Uiteindelijk heb ik besloten: 'Ik moet het toch maar doen'. Als een mens in nood is, moet je helpen. Of het nu Lubbers is of iemand die met autopech langs de kant van de weg staat."

Pensioentje

Die gedachte blijkt onder meer Nederlanders te leven. Er wordt zoals gezegd massaal gereageerd op hulpactie die voor Lubbers in gang is gezet. Mensen die Rudi Lubbers een steuntje in de rug willen geven en geld willen doneren kunnen een mailtje sturen naar: helprudilubbers@gmail.com. Wagtmans hoopt dat er straks voldoende geld beschikbaar is om Lubbers een soort 'pensioentje' te kunnen bieden. "Ik hoop hem een basis te kunnen geven zodat hij en zijn vrouw kunnen eten en zich kunnen verwarmen. Zodat ze kunnen overleven." Dat geld gaat straks overigens worden beheerd door een klein comité bestaande uit familieleden en, zoals Wagtmans het verwoord, 'iemand met sociale kennis'. "Met alleen geld help je mensen niet",  zegt hij. "Er is ook goede begeleiding nodig." 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715202409&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/rucphen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESVacatures

Ervaren administrateur

Steenbergen

Schoonmakers m/v

Tholen

Chauffeurs

Hooge Zwaluwe

Monteur

Roosendaal

Kapper m/v

Oudenbosch

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief