Afbeelding
Foto: Tim Reckmann - Pixelio

Gemeente Rucphen moet ambities bijstellen volgens onderzoek IMenz

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - Een kleine week voor de gemeenteraadsverkiezingen presenteert  extern bureau IMenz, de resultaten van het onderzoek naar de financiële situatie van de gemeente Rucphen. Dit naar aanleiding van een motie van de gemeenteraad eind 2017. In het onderzoek  zijn alle ontwikkelingen, ambities en risico's meegewogen met als speerpunt Toekomstvisie 2030. Wat blijkt: de gemeente Rucphen heeft haar huishoudboekje op orde waarbij de financiële risico's op dit  moment goed in beeld en afgedekt zijn. Echter de gestelde ambities 2030 blijken meer risico's met zich mee te brengen dan aanvankelijk werd gedacht. Daarom moet het nieuwe gemeentebestuur keuzes maken.

Bij het onderzoek is ingezoomd op het project De Binnentuin, grondexploitaties, sociaal domein, verbonden partijen en bodemsanering. Ook wensen en ontwikkelingen zijn geïnventariseerd. Hieruit vloeien jaarlijkse structurele lasten voort. "Toekomstvisie 2030 telt veel ambities. Deze ambities kosten geld. Het gaat om enorme bedragen waarbij we keuzes moeten maken. Moeten alle plannen wel uitgevoerd worden, of verhogen we de onroerende zaak belasting (ozb)? In aanloop naar de verkiezingen is het belangrijk dat de kiezer weet welke prioriteiten een partij heeft", laat wethouder financiën, Martien de Bruijn, weten.

Risico's

Ambities kunnen niet gerealiseerd worden zonder risico's te nemen. Het is belangrijk dat de gemeenteraad zich bewust is van de risico's die horen bij het beleid van de gemeente en dat zij hierop stuurt. Of de gemeente in staat is de gevolgen van de risico's op te vangen, wordt weergegeven door de weerstandscapaciteit; de middelen en mogelijkheden die de gemeente heeft om onverwachte, niet- begrote kosten te dekken. "Om de huidige risico's af te dekken moet de spaarpot weerstandsvermogen 5,5 miljoen euro bedragen, en dat geld hebben we. Dit bedrag is een optelsom van de 2,3 miljoen euro uit de pot algemene reserves (binnengestroomd uit sociaal domein), en aanwezig vermogen uit onbenutte belastingcapaciteiten en stille reserves", aldus De Bruijn over de uitkomst van het onderzoek.

Ambities bijstellen

Tot slot de vraag aan de wethouder of een dergelijk rapport de gemeente Rucphen heeft wakker geschud: "We hebben nu alles goed in kaart, maar ik moet bekennen dat het goed is dat de ambities zijn herzien. Vooral door bepaalde ontwikkelingen die toen niet speelden. De ingediende motie kwam op het juiste moment en de uitkomst van het rapport ook, zo net voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het onderzoek stelt de nieuwe gemeenteraad in staat om belangrijke en financieel verantwoorde keuzes te maken." Als praktijkvoorbeeld van ontwikkelingen geeft De Bruijn de stijging van de bouwkosten aan: "In 2014 zijn de bouwkosten voor een nieuw zwembad begroot conform de prijzen die toen golden. Nu, vier jaar later, zijn we twintig procent duurder uit." Op de vraag hoe de waakzaamheid nu geregeld is antwoordt de wethouder: "Twee maal per jaar wordt er bijgesteld, bij het opmaken van de jaarrekeningen de begroting."

Reacties

De uitkomsten van het  onderzoek zijn  voorgelegd aan de regerende partijen. Zij geven een reactie.

RVP: "Onze ambitie ligt nog steeds op investeren in onderwijsvoorzieningen en lokale sportclubs. De ambities voor De Binnentuin moeten worden bijgesteld. De gemeente moet niet investeren in de infrastructuur voor derde partijen, zoals de aanleg van parkeerplaatsen en riolering, iets dat nu wel in de besluitvorming is opgenomen. Ook 2,3 miljoen euro in de pot algemene reserves moet terug naar het sociaal domein", verklaart Martien de Bruijn van de RVP.

"Ophouden met luchtfietserij hoofdstuk Binnentuin, opkomen voor de eigen clubs. De Binnentuin is de grootste risicopost, zo blijkt uit het onderzoek. De toeristische hotspot is naar mijn idee niet haalbaar. Grondposities die de gemeente daar heeft moeten verkocht worden zodat er geld gegenereerd wordt. En dat het weerstandsvermogen positief uitpakt heeft alles te maken met onbenutte belastingen en stille reserves. Een wassen neus, vinden wij. Zo bestaan de stille reserves uit erfpacht, geld dat pas na tachtig jaar vrijkomt", aldus Ad Jongenelis van de PvdA.

VVD: "Geen verrassende uitkomst voor ons. Het geld dat geparkeerd is in de pot algemene reserves daar laten staan en sparen. De ambities Binnentuin kunnen worden verwezenlijkt, met zwembad, sporthal en accommodatie Willebrord Wil Vooruit. Maken we andere keuzes betreft Binnentuin, dan betekent dit of verhoging ozb of bezuinigingen. De Binnentuin als toeristische trekpleister blijft bij onze partij overeind. De kosten-baten blijven namelijk gelijk, de verkoop van gronden aan een derde partij, zoals een hoteleigenaar, levert de baten", aldus Hilde Spijkers-Suijkerbuijk.

CDA: "Uit het onderzoek blijkt dat we goede keuzes moeten maken. Wat betreft de Binnentuin vindt onze partij dat er een accommodatie voor Willebrord Wil Vooruit moet komen, maar ook verenigingen verdienen een goed onderkomen zoals een zwembad, sporthal en atletiekbaan. Op toeristisch gebied moeten we vooral naar de dorpskernen kijken, die hebben volop te bieden.  En we moeten over de grenzen heen kijken. Het geld in de pot algemene reserves moet terug naar het sociaal domein", aldus de reactie van Tosca Goorden-Winde.

"Er is nu gerekend met reserves sociaal domein. Dit geld moet terug naar de zorg, zo is ons standpunt. De uitkomst van het onderzoek klinkt als een bevestiging voor hetgeen wij al jaren roepen; het plan Binnentuin brengt te grote risico's met zich mee, met volop onduidelijkheden. We moeten sportvoorzieningen creëren voor onze eigen burgers. Wat ons betreft mogen ze stoppen met de grootse plannen Binnentuin", meent Heidi Vos van D66.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief