Afbeelding
Foto: René Bruijnincx

Rucphen presenteert sluitende begroting 2019 dankzij beperkte stijging lokale lasten

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - Met een vanzelfsprekendheid alsof hij het al veel vaker gedaan had, presenteerde wethouder René Lazeroms zowel de 2e bestuursrapportage 2018 als de begroting van 2019 aan de pers. Dat was voor hem als wethouder financiën echter de eerste keer.

En net zoals veel collega-wethouders uit de omliggende gemeenten was ook hij enigszins geschrokken van de septembercirculaire, waarin het voortschrijdend inzicht van de overheid vertaald wordt naar de financiële middelen voor de gemeente. Maar ook daar zag Lazeroms meer dan voldoende kansen om uiteindelijk de begroting 2018 sluitend af te ronden.

Bestuursrapportage

"In deze bestuursrapportage leggen we als college verantwoording af aan de gemeenteraad over de uitvoering van de begroting van 2018", opent de wethouder zijn toelichting. "We zijn druk doende met een aantal grote projecten, zoals de aanleg omleiding Rucphen-Sprundel -St. Willebrord, de kosten binnen het Sociaal Domein en de ontvangsten uit het Gemeentefonds". De aanleg van de omleiding is in volle gang en eind oktober zal ook de reconstructie van de Rucphenseweg worden afgerond. " In de eerste helft van 2019 zal deeltracé 3 van de omleiding worden gestart. "Het betreft de aanpassing van de Industriestraat- Kozijnenhoek". Voor wat het Sociaal Domein betreft, Jeugd, Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Participatiewet, moeten de budgetten worden bijgesteld. "De kosten in dit domein stijgen met iets meer dan € 58.000 en zullen worden afgedekt met de reserves welke door de gemeenteraad daarvoor zijn ingesteld", geeft Lazeroms aan. Ook is hij positief gestemd over afsluiting van 2018. "Ondanks dat de algemene uitkering uit het Gemeentefonds met bijna € 400.000 is gedaald en de begroting nu een tekort van 1,5 ton vertoont, gaan we er alles aan doen 2018 financieel gezond af te sluiten".

Begroting 2019

"Zowel de begroting 2019 als de meerjarenraming 2020-2022 zijn sluitend gemaakt met een positief saldo. De begroting is zo ingericht dat we een behoorlijk aantal voornemens kunnen realiseren. Dat komt omdat de uitgangspunten uit het coalitieakkoord zijn opgenomen en er voor een aantal onderwerpen geld is gereserveerd", licht de wethouder de begroting toe. "Om uitvoering te geven aan verbetering van het beheer van de openbare ruimte, hebben we structureel € 120.000 extra toegevoegd. Daardoor investeren we meer in het onderhoud van onze wegen". Daarnaast wordt de gemeenteraad voorgesteld om geld beschikbaar te stellen voor een aantal investeringen. "Het gaat om een bedrag van zo'n 6 miljoen euro, dat besteed gaat worden aan de reconstructie van de Kaaistraat, enkele deeltracés van de reeds eerder genoemde omleiding en investeringen in de riolering".

Ambities

"In het kader van de duurzaamheid zijn we als gemeente wettelijk verplicht om de komende jaren maatregelen te treffen. We hebben de opdracht om de CO2-uitstoot te verminderen, nieuwbouwwoningen niet meer op het aardgasnet aan te sluiten en we moeten plannen maken op welke wijze we aan die verplichtingen kunnen gaan voldoen". De wethouder wijst daarbij naar de mogelijkheid van groene energie, maar ook naar het feit dat de gemeenteraad zich in het verleden terughoudend heeft opgesteld tegenover windenergie. Zij zal in een later stadium ook nog een besluit moeten nemen over een nieuw binnenzwembad , terwijl de investering voor de vervangende nieuwbouw van scholen in St. Willebrord is verschoven naar 2020.

Gevolgen

"Doordat de gemeente minder inkomsten van het Rijk ontvangt, zullen de lokale lasten voor zowel huur- en particulierenwoningen gaan stijgen. Datzelfde geldt voor de bedrijven". En de wethouder geeft aan dat de gevolgen van die lastenverhoging bij de burger merkbaar worden door de jaarlijkse stijging van de OZB met 2% per jaar en een stijging in de afvalstoffenheffing. Behandeling van de begroting 2019 zal tijdens de gemeenteraadsvergadering van 7 november plaatsvinden.

BIJDRAGE RENÉ BRUIJNINCX



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief