Axel Roks: 'Ik dacht; het is nu of nooit, en zette een sprint in'
Axel Roks: 'Ik dacht; het is nu of nooit, en zette een sprint in' Foto: Corine Roks

Vijfde keer op rij nationale titel voor Axel Roks

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

SINT WILLEBRORD - En weer is het Axel Roks uit Sint Willebrord die het Nederlands Goud pakt op het NK Jeugdwielrennen , dit jaar gehouden in Ameide in de provincie Utrecht. Het is het vijfde jaar op rij dat dit 14-jarige wielertalent de nationale zege op zijn naam kan schrijven.

Op het nippertje pakte hij afgelopen zaterdag de overwinning, op de hielen gezeten door zijn tegenstanders. Hij dankt het Goud aan spierkracht, zo redeneert hij zelf. Maar tijdens het gesprek blijkt dat deze renner ook op karakter rijdt.

Gebrand

"Ik was zo gebrand op de overwinning, net als mijn rivalen. De laatste keer het Goud pakken in de hoogste categorie van de Jeugdafdeling is een mooie afsluiter, volgend seizoen rijd ik bij de Nieuwelingen", legt hij uit.

Bocht

Axel over de laatste honderd meter van het dertig kilometer tellende parcours; "We reden met een kopgroep van zo'n twaalf jongens van een dijk langs de rivier De Lek. De snelheid zat er goed in en om de finish te bereiken moesten we een pittige bocht nemen. Ik dacht; het is nu of nooit, en zette een sprint in. Als eerste bereikte ik de bocht, die ik om die reden probleemloos kon maken. Een aantal van mijn achtervolgers hadden minder geluk en botsten door de drukte tegen elkaar". Vader Johan Roks toont een filmpje waarop te zien is hoe zijn zoon de als eerste over de finish gaat. "Hij heeft er hard voor geknokt, het is geen gemakkelijke titel, en zeker niet in deze categorie waarin alle renners voor de laatste keer het Goud kunnen pakken", laat zijn pa weten.

De Gorilla's

En hoewel tijdens het NK de renners elkaars rivalen zijn, hoe anders is de verstandhouding privé. Axel hierover: "Een clubje van vijf renners is uitgegroeid tot een echte vriendengroep. We noemen ons clubje 'De Gorilla's' en nemen deel aan diverse internationale jeugdmeerdaagsen. Daar komt het aan op samenwerking. Ons doel hierbij is om zoveel mogelijk leiderstruien mee naar huis te kunnen nemen en dan telt dus het groepsbelang zoals elkaar helpen in de sprints". Waarbij Axel met gepaste trots aanvult: "Als souvenir uit Berlijn hebben we allemaal een leiderstrui in bezit".

Tegenstander

De jonge renner volgt zijn trainingen voor het derde jaar bij Wielervereniging Breda. "Twee keer per week, en in het weekend rijd ik wedstrijden" Op de vraag hoe hij zich verder voorbereidt op het NK antwoordt de derdejaars Havist: "Net voor het NK ga ik boven in het land rijden zodat ik tegen iedereen gereden heb die ik als tegenstander kan verwachten". Axel kijkt uit naar zijn overstap naar de Nieuwelingen. "Dat wordt pittig, ik moet daar wedijveren tegen de tweedejaars die ouder zijn" Behalve deze leeftijdsfactor is het ook uithoudingsvermogen dat in deze afdeling zwaarder weegt. "En zelfstandigheid, nu doen mijn ouders nog veel", lacht Axel.

Supporters

Naast zijn ouders, opa en oma en tante is zijn vriendin Anouk van Oers uit Etten- Leur zijn trouwste supporter. Op de vraag wat hij als hoogste doel heeft om te bereiken in de wielersport, is het antwoord: "Wereldkampioen worden op de weg en meedoen met de Olympische Spelen". Zijn grote voorbeeld hierbij is de Nederlandse wielrenner Fabio Jakobsen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief